Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Ion Caramitru revine în „Hamlet”, într-un spectacol montat în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Teatrul Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune prezintă premiera "Hamlet" de William Shakespeare, cu Ion Caramitru, în regia artistică a lui Mihai Lungeanu.
 aboneaza-te
hamlet_C-fb

Audiția cu public se desfășoară marți, 23 aprilie 2019, ora 12:00, la sediul UNITER (str.George Enescu, nr.2-4), în prezența distribuției și a echipei de realizatori.

Difuzarea, în două părți, la Radio România Cultural, are loc sâmbătă, 4 mai 2019, și duminică, 5 mai 2019, ora 14:00.

Capodoperă a literaturii dramatice universale, piesa Hamlet a generat spectacole antologice în multe culturi teatrale, atât în epoci trecute, cât și în teatrul contemporan. Un astfel de spectacol de referință a fost montarea de la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” (premieră 1985), în regia lui Alexandru Tocilescu, cu Ion Caramitru în rolul Prințului Danemarcei. Printre performanțele acelui spectacol era și distribuția – aparținea unei trupe remarcabile, în acea perioadă, iar creația lui Ion Caramitru a fost una apreciată de specialiști și, în egală măsură, de public.

Premiera radiofonică Hamlet propune „revizitarea” spectacolului de la „Bulandra” – in memoriam Alexandru Tocilescu, actualizată atât din perspectiva partiturilor actoricești, cât şi a privirii lucide asupra societăţii românești de astăzi. Spectacolul radiofonic valorizează și experiențele scenice asumate de o parte dintre actorii care au făcut posibilă acea montare – Ion Caramitru, Marcel Iureș, Ion Cocieru, Sandu Mihai Gruia, Doru Ana, montare care s-a impus în prim-planul istoriei noastre teatrale.

În interpretarea unică a lui Dan Grigore, spațiul sonor al premierei Hamlet include pasaje din Rachmaninov și Bach; el se deschide către o interpretare profund metafizică a tragediei damnatului Prinț care poate intra în dialog, și acum, cu fiecare om. În acest context, o contribuție majoră au avut-o și regizorii muzicali Patricia Prundea și Stelică Muscalu, din redacția Teatru a SRR.

Hamlet de William Shakespeare.

Traducerea: Nina Cassian.

Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu.

În distribuție: Ion Caramitru, Marcel Iureș, Mariana Mihuț, Ion Cocieru, Mircea Rusu, Dorin Andone, Răzvan Popa, Mihai Verbițchi, Silvana Mihai, Mihai Constantin, Liviu Lucaci, Alexandru Potocean, Gavriil Pătru, Tamara Crețulescu, Marius Bodochi, Lari Giorgescu, Sandu Mihai Gruia, Alexandru Georgescu, Doru Ana și Marcel Cobzariu.

Redactor: Crenguța Manea.

Regia de studio: Janina Dicu.

Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Bogdan Golovei, Robert Vasiliță.

Regia muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu.

Regia tehnică: Codrin Lazăr.

Spectacol realizat in memoriam Alexandru Tocilescu. 

La pian, maestrul Dan Grigore, asemenea montării Teatrului „Lucia Sturza Bulandra” (1985). Înregistrare aprilie 2019.

 

                                                                                                  

 

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii