Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Iohannis: Nu va fi ușor de construit un buget pe un deficit de 3%

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că i-a cerut premierului Sorin Grindeanu un buget pentru 2017 sustenabil şi solid, primind promisiuni că Executivul se va încadra într-un deficit sub 3% şi va aloca 2% din PIB pentru apărare, scrie Mediafax.
Klaus Iohanis

Am solicitat şi primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului pentru 2017. După părerea mea – şi asta am subliniat în cursul întâlnirii – este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi de exemplu să ne încadrăm într-un deficit sub 3% , să avem o alocare de 2% pentru apărare. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate”, a detaliat Iohannis după întâlnirea cu Grindeanu.

Întrebat dacă măsurile promise de PSD pun probleme bugetului, Iohannis a răspuns: „Se lucrează pe buget şi bineînţeles discuţiile au fost de natură de a vedea care sunt intenţiile Guvernului, când vom avea bugetul vom putea ştii foarte exact cum s-a lucrat. Însă datele cu care a venit premierul şi ministrul Finanţelor sunt date pe care le-am avut şi noi, evident că am confruntat datele dintr-o parte şi din cealaltă parte. Important e să avem un buget care ţine cont de toate aceste condiţionări”.

Întrebat care este soluţia pentru încadrarea în deficit cu respectarea promisiunilor electorale, Iohannis a precizat că ”asta e problema Guvernului şi a Parlamentului” – să vină cu un buget care este sustenabil şi se încadrează în aceste cerinţe.

Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3 %, dar el este obligatoriu”, a insistat şeful statului.

Premierul Sorin Grindeanu s-a aflat miercuri la prima sa întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis în calitate de prim-ministru, la solicitarea şefului statului, pentru o discuţie pe tema bugetului de stat.

Prim-ministrul a venit însoţit de ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan. Din partea Administraţiei Prezidenţiale, la întâlnire a participat Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pe probleme economice.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea declara marţi seara că Iohannis l-a chemat pe premier la Cotroceni pentru a vedea dacă acesta a luat „meditaţii” pentru învăţarea programul de guvernare, aşa cum s-a exprimat la depunerea jurământului de către noul Executiv.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie telefonică cu premierul Sorin Grindeanu în care l-a invitat pe acesta la Palatul Cotroceni pentru o analiză clarificatoare. (…) Preşedintele României vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului în legătură cu bugetul pe anul 2017. Este o discuţie necesară pentru că există foarte multe îngrijorări în legătură cu sustenabilitatea acestor măsuri şi efectele pe care le-ar putea avea asupra economiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Ea a arătat că întâlnirea va avea loc miercuri după-amiază şi vizează planurile Guvernului în legătură cu bugetul, precizând că la întâlnire va participa şi ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Potrivit Mădălinei Dobrovolschi, îngrijorările sunt bazate pe cifre şi date.

Nu este străin de nimeni ceea ce se întâmplă în ultima perioadă. La nivelul Administraţiei Prezidenţiale există analize serioase, dar ca şi cetăţean de rând există aceste îngrijorări bazate pe cifre, pe date. Îngrijorările acestea sunt până la nivelul Administraţiei Prezidenţiale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Întrebată dacă au existat şi discuţii cu reprezentanţii BNR, Dobrovolschi a precizat că nu poate confirma sau infirma astfel de discuţii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii