FacebookTwitterLinkedIn

Ioana Sigarteu, Online Marketing Manager la TotalSoft și președinte al IAA Young Professionals România

Forbes:Când și în ce împrejurări ați descoperit domeniul comunicării și al marketingului?

Ioana Sigarteu: Am făcut „cunoștință” cu disciplina marketingului în anul doi de facultate. Eram studentă la Facultatea de Științe Economice cu dorința de a absolvi Relații Economice Internaționale – o specializare populară în acei ani. Însă, după primul semestru de Bazele Marketingului, am știut ce vreau să fiu „când voi fi mare”. Au trecut 10 ani de atunci și, în continuare, simt că am ales ceea ce mi se potrivește cel mai bine. Bineînțeles, m-a ajutat mult și conjunctura: am fost angajată pe un post de marketing chiar la două săptămâni dupa licență.

Forbes: Cum s-a îmbinat acest domeniu cu cel digital?

Ioana Sigarteu: Printre responsabilitățile primului meu job, de Asistent Marketing la BT Asigurări (pe atunci parte a grupului finanicar Banca Transilvania), se afla și gestionarea paginii de internet și a platformei de intranet a companiei, ceea ce mi se potrivea foarte bine, eu fiind de atunci pasionată de internet și tehnologie. După câteva luni, a început procesul de fuziune și de rebranding în Groupama Asigurări, iar eu am fost în mod firesc desemnată să mă ocup de tot ceea ce însemna online în acest demers. Și, din fericire pentru mine, Groupama, o multinațională franceză, acorda o importanță deosebită digitalului, ceea ce mi-a permis să evoluez în acest domeniu împreună cu compania, să experimentez și să învăț, uneori din mers și de multe ori din greșeli sau încercări mai puțin reușite.

În 2008, nu existau încă materiale teoretice sau bune practici despre marketingul online, ceea ce acorda un soi de libertate de acțiune asemănător antreprenoriatului / intraprenoriatului.

După cinci ani, în care m-am specializat în marketingul serviciilor financiare, am acceptat provocarea de a conduce biroul de marketing online al liderului soluțiilor ERP din Romania: TotalSoft, o companie unde tehnologia se îmbină în mod firesc cu digitalul.

A fost o trecere de la B2C la B2B, de la cultura organizațională a multinaționalei franceze la cea a unei multinaționale noi, provenite din antreprenoriat autohton, de la o abordare locală a unui brand global la o comunicare internațională, din sediul central românesc. Principiile au rămas aceleași, modul de acțiune și instrumentele sunt însă specifice.

Forbes: Aveți modele profesionale în domeniul marketingului, care v-au marcat și pe care le admirați?

Ioana Sigarteu: Nu am modele în adevăratul sens al cuvântului. Sunt persoane care mi-au influențat cariera într-un anumit moment, începând de la profesorii din facultate (mulțumesc Mihai, Marius, Voicu!), la cei care mi-au acordat încredere și m-au responsabilizat din postura de coordonator direct (mulțumesc Georgiana, Cătălin, Daniel!) și până la cei care mă ajută cu sfaturi legate de viața profesională ori de câte ori am nevoie (mulțumesc Vali, Nico!), dar sunt recunoscătoare pentru mult mai mulți oameni care mi-au fost alături.

Sunt branduri pe care le urmăresc pentru inspirație profesională (Google, Audi, Ikea) sau pur și simplu din plăcere (Oreo, Pixar). Și sunt cărți de specialitate pe care le-am citit cu interes: „Creativity Inc” – Ed Catmull, „Outliers” – Malcom Gladwell și „Arta războiului” – Sun Tzu.

Consider surse de inspirație seniorii din IAA România, dar și colegii mei de lucru sau din asociație. Cred, însă, că este important să ne creăm modele din noi înșine, din ceea ce am putea deveni, și să dăm ce este mai bun din noi pentru a ajunge acolo.