FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Cum ai învățat publicitate: în agenție, la locul de muncă, ai urmat o școală de specialitate, din cărți, ai avut vreun profesor?   

Ioana Filip: Publicitatea am învățat-o uitându-mă la multă publicitate. Știam ce vreau să fac de pe la 14 ani, chiar dacă habar nu aveam cu ce se mănâncă publicitatea. Și mă uitam într-una la reclame. De aceea, când am venit la București am știut exact că asta trebuie să studiez. Însă nu cred că publicitatea se învață la școală. La școală poți să-ți pui niște baze despre ce înseamnă comunicarea. Dar cam atât.

Forbes: Există o vorbă (veche): „Meseria se fură, nu se învață”. Este valabil acest proverb în publicitate?

Ioana Filip: Meseria asta n-o înveți, înveți s-o furi. Intră în domeniu, pregătește-te să lucrezi câteva luni într-un internship și stai pe lângă cât mai mulți oameni de la care ai ce să înveți. Trei luni de agenție te învață mai mult decât trei ani de școală. Îmi pun jobul la bătaie pentru asta!

Forbes: Care este sprijinul agenției sau rețelei din care faci parte în așa-numita perfecționare profesională?

Ioana Filip: Am norocul să fiu în cea mai bună agenție de la noi. Lucrez alături de cei mai talentați oameni de comunicare și e un nucleu de creativitate pe care nu l-am mai întâlnit în nicio agenție în care am fost. McCann m-a învățat extrem de multe în doi ani, mai multe decât am învățat în cinci ani din alte agenții și patru ani de școală.

M-a învățat că ideile nu doar trebuie să se nască, trebuie și crescute. M-a învățat să fiu mai modestă, să înțeleg că fiecare om din proces e important. În McCann suntem un mare grup de prieteni care lasă miștoul la o parte când trebuie să facă treabă. Cred că e super important să lucrezi alături de oameni pasionați, muncitori, oameni mult mai buni ca tine. Așa înveți.

Forbes: Care crezi că este succesul în publicitate: să fii tobă de carte sau să ai talent?

Ioana Filip: Adevărul e undeva la mijloc. Nu poți să fii doar talentat dacă nu ești la curent cu tot ce se întâmplă, dacă nu citești în permanență, dacă nu știi ce se face în industria de la noi și de afară. La fel cum nu poți doar să ideezi, trebuie să și produci… Idei are toată lumea, nu oricine poate să le și facă. Eu nu cred în mitul creativului care e doar talentat, în ideea aia de Cannes, pe care o ai la dus fără niciun fel de pregătire. Ideile alea spontane sunt un produs al unui lung șir de sisteme de gândire pe care le-ai dobandit dând chix pe o sută de briefuri sau reușind să faci un director de creație să-ți zică „e foarte tare ideea asta!”. Cred că poți avea succes când ești pregătit să lucrezi foarte mult, când ești curios și când ești pregătit să asculți.

Carte de vizită

Ioana Filip, 27 de ani

Agenția: B.V. McCann-Erickson România

Funcția: Group Creative Director

Studii: SNSPA București

Experiență:Alucrat copywriter la JWT (2006 – 2010) și senior-copywriter la HyperActive (2010 – 2011). În iunie 2011, se angajează la McCann. Este câștigătoarea mai multor premii internaționale, dintre care se evidențiază trei trofeee la festivalul de la Cannes 2013 (două Argint și un Bronz). Timp de un a scris pentru „Advertising Age”, la rubrica „Gen Next”. În acest an, a fost în juriul de la New York Festivals.