Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Ioan Precup şi familia

Ioan Precup.jpg
Avere: 30 milioane de euro Vârsta: 67 de ani Reşedinţa: Constanţa Domeniu: Auto

Businessul auto a fost una dintre cele două idei pe care Ioan Precup le‑a pus în practică acum 15 ani şi care i‑au adus succesul în ultimii ani. A pornit la drum în 1995 cu un împrumut de 500.000 de dolari, realizat alături de familie, iar de atunci a ridicat, an de an, compania Cardinal Motors. Spune că anul 2008 a fost cel mai bun de când a pornit businessul, după ce a înregistrat afaceri de circa 75 milioane de euro.

„Din 2002 am avut o creştere susţinută până în 2008. România era slab motorizată, iar noi înregistram creşteri în volum de 500‑600% anual“, povesteşte afaceristul. Ioan Precup recunoaşte că doar criza economică i‑a stat în cale, iar investiţiile programate pentru această perioadă au fost încetinite.

De meserie negustor, după ce a terminat Facultatea de comerţ exterior la ASE, Ioan Precup a ales în 1995 să mizeze pe un business în domeniul auto. A discutat cu cine trebuia şi a adus pe piaţa din Constanţa primul ­showroom Audi şi Volkswagen. Dacă iniţial a închiriat o hală la Constanţa pentru a‑şi desfăşura activitatea, în doi‑trei ani a deschis aici un magazin de prezentare a mărcilor comercializate.

„Mi‑a fost teamă să intru pe piaţa din Bucureşti şi am ales Constanţa. În 1998 aveam deja un showroom realizat, iar în 2005 ne‑am extins şi la Ploieşti cu un centru de vânzări şi un service“, mai spune Precup. Cum afacerea creştea rapid, familia a decis noi investiţii. Compania a alocat în ultimii trei ani peste 12 milioane de euro în construirea unui complex Showroom – Service Volkswagen şi Audi, pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi, în apropiere de Constanţa.

„Complexul Audi de la Valu lui Traian face parte din ultimul concept Audi lansat la nivel mondial în 2006 şi are cel mai mare format şi suprafaţă din Europa Centrală şi de Est. Valoarea totală a investiţiei va depăşi 17 milioane de euro. În momentul de faţă, lucrarea este în conservare“, recunoaşte Ioan Precup. În această vară a primit însă noi fonduri de la bănci, investiţia preconizând a se finaliza cel mai devreme în 2012, mai spune antreprenorul.

Încântat de ceea ce a realizat, Precup spune că businessul Cardinal Motors este o afacere de familie, şi deşi au primit oferte, nu au de gând să vândă. Dacă afacerea cu maşini a devenit numărul unu în planul de business al familiei Precup, nici imobiliarul nu a fost, totuşi, ocolit. Precup a pus bazele unui parc industrial, pe care ulterior l‑a vândut.

„Am cumpărat o bună bucată de teren, iar în 2002 am demarat un proiect important de spaţii de depozitare la marginea Bucureştiului, spre Mogoşoaia. Suprafaţa totală ajungea undeva la 270.000 de metri pătraţi“, susţine afaceristul. Povesteşte că a intrat într‑un parteneriat cu Immoeast, iar în 2007, când piaţa mergea ca pe roate, a vândut.

În urma tranzacţiei, Precup s‑a ales şi cu un profit de 50% din investiţia iniţială, care s‑a ridicat la aproape zece milioane de euro. Tentat, afaceristul nu s‑a oprit aici şi a achiziţionat noi terenuri, în zone industriale. Dar s‑a cam ars, după cum spune chiar el. „Am luat cam 50‑60 de hectare de teren pe care le am şi azi. Criza a pus piedică la tot“, adaugă el.

Omul de afaceri deţine o bibliotecă impresionantă, cu peste 3.000 de volume şi spune că lectura reprezintă una dintre pasiunile sale. Este adeptul bucătăriei româneşti şi are preferințe restrânse. „Sunt un «ciorbar», iar când plecăm în străinătate sufăr după mâncărurile noastre tradiţionale“, spune Ioan Precup. Conduce un autoturism Audi S8, dar recunoaşte că şi marca Volkswagen îi face cu ochiul. Este adeptul stilului office, preferă pantofi din gama Ferra Gamo Salvatore, Boss la linia bărbătească de îmbrăcăminte, dar şi sacourile englezeşti. În materie de ceasuri afaceristul constănţean este colecţionar de Vacheron Constantin.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii