Cautare
, Contributor

Forbes 500 |
|

Ioan Niculae

Avere: 900- 1 miliard de euro Varsta: 56 de ani Resedinta: Bucureşti Domenii: Agricultură, comerţ, imobiliare, turism

După un 2009 dezastruos, în care combinatele chimice aproape că au stat mai tot timpul închise, proprietarul Interagro răsuflă uşurat: grâul s-a făcut foarte bine anul acesta, iar comenzile de îngrăşăminte din străinătate vin aproape ca în vremurile bune. Într-o stare de semi-relaxare l-am găsit şi noi pe omul de afaceri, la mare, într-unul dintre hotelurile pe care le deţine. „Acesta (Hotel Carmen din staţiunea Venus) este al fetei celei mari. Ea se ocupă de el. Cea mică îl are pe cel de la Azuga“, povesteşte mândru şi se grăbeşte să ni-i prezinte pe cei doi nepoţi care îi sar de gât într-o clipă.

Este mulţumit de fetele sale, cum le-a educat şi mărturiseşte: „Nu le-am impus nimic, niciodată, fiecare a făcut ce a vrut!“. Devine grav, dintr-odată, când trebuie să dea amănunte despre climatul economic din România. Ioan Nicolae a fost la un pas de a-și muta afacerile în Bulgaria. „Acolo, legislaţia e simplă, clară, suplă. Politicul nu se amestecă“, explică pe fugă omul de afaceri. Şi ţine să amintească, în acest context, că, deşi nu i-au mers bine afacerile, în 2009 a contribuit la statul român cu aproximativ 100 de milioane de euro, din taxe şi impozite. „Prefer să dau 10% cotă unică şi să plătesc impozitele statului bulgar şi aici să dau doar impozitul pe teren şi clădiri. M-am săturat de măsurile luate de Guvern, dar şi de agresiunea serviciilor secrete împotriva oamenilor de afaceri. Nu mai vreau să fiu ascultat la orice oră din zi şi din noapte, doar pentru că sunt antreprenor român“, explica Niculae în vara acestui an.

 

În 2009, Interagro, principala companie a omului de afaceri Ioan Niculae, a înregistrat o cifră de afaceri de doar 313 milioane euro, comparativ cu aproximativ 540 milioane euro, în anul precedent. Dacă în 2008, profitul brut s-a apropiat de nivelul de 17 milioane euro, anul trecut compania a înregistrat pierderi de 14 milioane de euro.

 

„Pe primele şase luni am recuperat în jur de 15-17%, în special datorită revigorării pe pieţele externe“, subliniază antreprenorul. Şi producţia de grâu a fost mulţumitoare anul acesta, aminteşte Niculae. Chiar dacă trebuia să obţină o recoltă de aproximativ 120.000 de tone, cele 100.000 de tone obținute valorează în acest moment mult mai mult. Preţul este mai mare, şi indirect stimulează şi piaţa îngrăşămintelor. Omul de afaceri deţine în acest moment 50.000 de hectare de teren agricol, din care 12.000 de hectare în proprietate. „În fiecare zi cumpăr teren, pentru că ţăranii nu mai au bani să investească. Terenul agricol este o investiţie profitabilă pe termen lung“, ţine el să amintească. Cele mai mari suprafeţe de teren se află în Teleorman, Ialomiţa, Prahova şi Călăraşi. A cumpărat, recent, spune el, şi în Timiş, dar suprafeţe mici.

Niculae continuă extinderea şi în zootehnie, urmând să deschidă în curând la Zimnicea, cea de-a doua fermă de vaci, de 372 de capete, în urma unor investiţii de aproximativ cinci milioane de euro. Producţia trebuie să crească, întrucât şi vânzările au sporit. Laptele, iaurtul sau smântâna Interagro au ajuns şi la export, în Grecia şi Cipru. Are gânduri mari şi în ceea ce priveşte centralele electrice în cogenerare. În curând, spune el, producţia se va apropia de 100.000 de Mwh, cantitate apropiată de consumul Interagro. În ceea ce priveşte serele pe care le deţine la Zimnicea, omul de afaceri spune că va cultiva doar legume, pe care le va comercializa direct la piaţă. Tot în acest an vrea să „scoată“ din ţară vinul produs de Interagro, mai precis să îl exporte în China. Interagro deţine în acest moment aproximativ 400.000 de hectare de viţă de vie pe rod. În privinţa achiziţiilor în materie de utilaje agricole, Ioan Niculae este foarte mândru de cinci semănătoare, achiziţionate recent, în schimbul a 1,5 milioane euro. „Fiecare are 18 metri şi este comandată prin satelit“, detaliază antreprenorul.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii