FacebookTwitterLinkedIn

Pe Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme InterAgro (cu venituri totale de 1,12 miliarde de euro, în 2010), l-am întâlnit într-o zi de septembrie, după întoarcerea din concediu. Venise de la Monte Carlo, unde petrecuse câteva zile, împreună cu familia, pe iaht. Recunoaşte însă că nici în acele câteva zile nu s-a rupt complet de afacerile sale. De fapt, pe iaht a avut invitaţi şi câţiva dintre cei mai apropiaţi parteneri de afaceri sau colaboratori. Tot timpul rămâne conectat la ce se întâmplă, indiferent unde s-ar afla sau ce ar face.În momentul întâlnirii, preţurile pe bursele internaţionale la grâu şi îngrăşăminte chimice – principalele produse ale grupului de firme pe care îl conduce – erau în creştere, motiv de bucurie pentru omul de afaceri.

Tocmai de aceea, spune el, şi-a prognozat pentru 2011 o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de euro, la nivel de grup, în creştere cu aproximativ 50%, faţă de anul trecut. Iar rezultatele de până acum îi confirmă aşteptările. Potrivit omului de afaceri, a depozitat deja în silozuri aproximativ 200.000 de tone de grâu (jumătate din producţie proprie, iar restul achiziţionate de la terţi), iar producţia anuală de îngrăşăminte va ajunge la 3 milioane de tone, în acest an.

„Este primul an când am vândut în România îngrăşăminte de 160 de milioane de dolari“, afirmă Niculae, a cărui producţie de îngrăşăminte chimice pleacă în mare parte la export. Şi explică: „Asta doar pentru că am schimbat sistemul de distribuţie. Toată capacitatea de producţie a celor cinci fabrici de îngrăşăminte se vinde printr-o singură firmă“, explică antreprenorul. În 2010, InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae a înregistrat o cifră de afaceri totală de 1,1 miliarde euro şi un profit net de 49 de milioane de euro. Cea mai mare pondere a avut-o chimia, respectiv 79%, în timp ce veniturile din agricultură au contribuit în proporţie de 20% la afacerile totale ale grupului.

Omul de afaceri are trei copii – două fete şi un băieţel de numai trei ani. Adina, fiica cea mică, absolventă în 2011 de Management, la ASE, se pregăteşte să îi calce pe urme. Din această toamnă se angajează la InterAgro, „ca simplu lucrător“, ţine Ioan Niculae să precizeze şi adaugă: „are abilităţi de manager, seamănă cu mine“. Adina Niculae urmează şcoala de pilotaj de elicoptere, iar în acelaşi timp urmează cursuri de management, în străinătate. „A început să meargă cu mine la întâlniri de afaceri, este foarte meticuloasă. Iar dacă vrea să facă ceva, face“, spune omul de afaceri.

Şi fiica cea mare este implicată în businessurile familiei, ea conducând Hotelul Carmen, din staţiunea Venus. „Ştiu de pe acum că, indiferent de ce s-ar întâmpla, terenurile şi fabricile nu trebuie să le vândă niciodată“, spune omul de afaceri.

Acesta deţine în proprietate peste 15.000 de hectare de teren, 450 de hectare de viţă-de-vie, trei fabrici de produse chimice (Amurco SRL Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele şi Viromet Victoria), şapte fabrici de pâine şi patiserie, o fabrică de produse din carne la Alexandria (Cicalex – capacitate de producţie de 1.400 de tone/an), şi câte o fabrică de zahăr, respectiv de prelucrare a laptelui, la Zimnicea. InterAgro se numără totodată printre cei mai mari „depozitari“ de cereale, din ţară, cu o capacitate totală de aproximativ 800.000 de tone. Omul de afaceri deţine Comcereal Prahova, cu 11 baze de recepţie cereale, şi Cerealcom Teleorman, care deţine 14 depozite şi silozuri, cu o capacitate de stocare între 800 de tone şi 68.000 de tone de produse boabe. La Roşiori de Vede, Niculae are şi o fabrică de ulei, iar la Zimnicea, acesta deţine o fabrică de procesare tutun şi una de bioetanol, investiţie de 82 de milioane de euro, finalizată în septembrie 2009, şi Zimtub, fabrica de ţevi din oţel sudate. Ioan Niculae deţine în proprietate, prin InterAgro peste 15.000 de hectare de teren, dar şi mai multe bunuri personale. Are o casă în Bucureşti, una în Zimnicea (vezi foto) şi una la munte, la Buşteni. Are trei iahturi şi mai multe case şi domenii de vânătoare. La Făţana, în judeţul Teleorman, omul de afaceri are o casă de vânătoare şi peste 2.000 de hectare cu vânat, în apropiere, dar şi un domeniu de vânătoare de câteva sute de hectare. Ioan Niculae este şi patronul echipei de fotbal Astra Ploieşti, deţinând stadionul cu acelaşi nume, cu o capacitate de 10.000 de locuri. În Giurgiu, antreprenorul construieşte un stadion, care va avea o capacitate de 11.500 de locuri.

Vezi care era averea lui Ioan Niculae în 2010