Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Bani și Investiţii |
|

Investitorii estici, tineri şi emoţionali, preferă monede străine

Investitorii estici sunt mult mai emoţionali decât orice alt tip de investitor, relevă un studiu al băncii private Gutmann realizat în Europa.
 aboneaza-te
infografic_social.jpg

Bank Gutmann a realizat,  cu ajutorul Institutului Weissmann, un studiu  pentru a compara investitorii din est cu cei din vest. Astfel, rezultatele de pe piaţa din Cehia şi din Slovacia arată că, pentru investitorii estici , mult mai emoţionali decât orice alt tip de investitor, dezvoltarea relaţiilor cu banca necesită mai mult timp. „În Cehia şi Slovacia, decizia de a veni alături de bancă este bazată mai mult pe argumente emoţionale şi mai puţin pe cele raţionale”, susţine Jarmilla Pfeifer, director ȋn cadrul băncii Gutmann AG, responsabilă cu deservirea clienților din Republicile Cehă și Slovacă,  dar şi din România.

Pe de altă parte, investitorii estici preferă monedele străine atunci când investesc, nefiind foarte ataşaţi de moneda europeană. În schimb, vesticii preferă în proporţie de 90% să parieze pe euro.

Investitorii estici sunt, în medie, cu zece ani mai tineri decât cei din vest, iar românii sunt chiar mai tineri decât media estică (50-60 de ani). Sunt educaţi, în căutarea unor variante alternative care să le conserve banii, astfel încât au început să devină interesaţi de opţiunile de investiţii pe termen mediu şi lung, explică reprezentanţii Bank Gutmann.

Vesticii sunt mai interesaţi să intre în detalii care privesc partea tehnică investiţională, evitând de multe ori investiţiile în afaceri considerate mai puţin etice, cum ar fi producţia de armament, sau care nu sunt înclinate către protecţia mediului.  Pentru ei, explicaţiile detaliate,  documentarea şi reputaţia şi stabilitatea unei bănci sunt foarte importante. Pe de altă parte, investitorii vestici sunt  sensibili la iniţiativele de tip emoţional, precum parteneriatul Gutmann cu reţeaua de afaceri de familie Family Business Owners Services şi Next Generation. De altfel, banca este considerată în Austria banca afacerilor de familie prin excelenţă.

Diferenţele dintre investitori vin din experienţa avută cu produsele de private banking  (mai restrânsă pentru estici), dar tendinţa este  de a recupera decalajul”, spune Iordan Parfenie, Vicepreşedinte ȋn cadrul Băncii Gutmann, responsabil pentru clienţii din România. De pildă, „ în  ţările Europei de Vest, transferul de generaţie în afacerile de familie s-a produs deja,  ceea ce a permis şi rodajul noii generaţii, să călătorească, să adopte alte metalităţi.  În ţările Estice, cum este şi România,  la cârma afacerilor se află prima generaţie de antreprenori, care pot investi  în instrumente ale unor instituţii financiare aflate şi ele la prima generaţie”, explică  Parfenie. Investitorii estici acceptă mai greu să exprime, să îşi verbalizeze dorinţele, fiind mai reticenţi în a intra în acele detalii pe baza cărora ar putea să fie alcătuită strategia.

 În ultimii şase ani, banca austriacă aproape şi-a dublat activele din administrare, de la 8,9 miliarde de euro în 2008, la 10,4 în 2009 şi 18,5 miliarde în iunie anul acesta, conform reprezentanţilor săi.

Banca privată este prezentă în România din 2009, iar numărul său de clienţi a crescut în ultimul an cu 60%. Clienţii băncii sunt în proporţii egale companii şi persoane fizice, potrivit lui Parfenie.

Citeşte în ediţia Forbes din 8 decembrie 2014 o analiză a problemelor cu care se confruntă afacerile de familie. 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii