Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Investiţiile străine directe în România au crescut cu 30% anul trecut, depășind 4,5 miliarde de euro

Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) a atins, anul trecut, nivelul de 4,517 miliarde de euro, cu 30,5% peste cel din anul anterior, arată o cercetare statistică făcută de Banca Naţională a României (BNR), în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS).
shutterstock-money-bani-Romania-investitii-hartashutterstock_606849020

Obiectivul principal al acestei cercetări statistice a fost determinarea soldului ISD în România, la 31 decembrie 2016, şi a fluxurilor (mişcărilor) ISD, în cursul exerciţiului financiar 2016, în întreprinderile investiţie străină directă rezidente. Cercetarea statistică ISD a fost realizată în conformitate cu prevederile metodologice ale „Manualului balanţei de plăţi şi poziţiei investiţionale internaţionale al Fondului Monetar Internaţional”, ediţia a 6-a (BPM6).

Din totalul ISD-urilor de anul trecut, 4,34 de miliarde de euro au reprezentat aport la capitalurile proprii, cu 20,7% mai mult decât în anul anterior. Acest nivel a rezultat prin însumarea participaţiilor la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 3,2 miliarde de euro, în creștere cu 3,7%, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 1,138 de miliarde de euro, în creștere cu 123%.

Alți 176 milioane de euro din ISD-urile totale au fost sub formă de credit net de la investitorii străini, reprezentând un avans cu 31%, față de anul anterior.

„Fluxul net de ISD din anul 2016 s-a orientat preponderent spre industria prelucrătoare (2,021 miliarde de euro); în cadrul acesteia, principalele activități beneficiare de investiții străine directe au fost mijloace de transport (928 milioane euro), prelucrare țiței, produse chimice, cauciuc și mase plastice (352 milioane euro) și metalurgie (242 milioane euro). Alte activități care au atras un volum important de investiții directe au fost intermedieri financiare și asigurări (800 milioane euro), precum și comerț (609 milioane euro)”, se mai arată în statistica realizată de BNR și de INS.

Soldul ISD-urilor a depășit 70 de miliarde de euro

Soldul final al ISD-urilor, la 31 decembrie 2016, era în valoare de 70,113 miliarde de euro, cu aproape 9% peste nivelul din anul anterior.

Din acestă sumă, 48,964 de miliarde de euro (69,8%) au reprezentat aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit. Deși aportul la capitalurile proprii a crescut cu aproape 8,6%, în ultimul an, pondere s-a menținut, cu o diferență în scădere minimă, de -0,2%.

În plus, 21,149 de miliarde de euro au fost credit net primit de la investitorii străini (30,2%).

Veniturile nete realizate din ISD în anul 2016, aproape de 4,3 miliarde de euro

Veniturile nete obținute de către investitorii străini direcți în anul 2016 au fost de 5,069 miliarde de euro, cu 35,3% peste cele din anul anterior. Veniturile nete sunt constituite din veniturile nete din participații la capital și din veniturile nete din dobânzi.

Veniturile nete din participaţii la capital s-au majorat cu 47,3%, ajungând la valoarea de 4,287 miliarde de euro.

Acestea au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 7,41 miliarde de euro, cu 22,7% peste cele din anul anterior, şi pierderile înregistrate de întreprinderile ISD cu pierderi, în valoare de 3,123 miliarde de euro, în scădere nesemnificativă de -0,2%.

Veniturile nete din dobânzi au ajuns la nivel de 782 milioane euro, în scădere cu 6,6%, față de cele din anul anterior. Veniturile nete din dobânzi sunt calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate firmelor lor din România, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului, şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii