Cautare
, Forbes Staff

Uncategorized |
|

Investițiile străine directe au crescut în 2017 față de 2016, ajungând la 4,79 miliarde de euro

Fluxul net de investiții străine directe (ISD) a crescut cu 6,2% în anul 2017 raportat la anul anterior, atingând valoarea de 4,79 miliarde de euro, arată datele unei cercetări efectuate de Banca Națională a României (BNR) și Institutul Național de Statistică (INS).
shutterstock-money-bani-Romania-investitii-hartashutterstock_606849020

Potrivit unui comunicat al BNR, fluxul net de investiții străine directe în anul 2017 a înregistrat valoarea de 4,79 miliarde de euro, din care 3,96 miliarde de euro a fost aportul la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea participaţiilor la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 2,23 miliarde de euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 1,73 miliarde de euro), iar 829 milioane de euro a fost creditul net de la investitorii străini.

La 31 decembrie 2017, soldul investițiilor străine drecte a atins nivelul de 75,85 miliarde de euro. Din acest total, 52,7 miliarde de euro au reprezentat capitaluri proprii, iar 23,1 miliarde de euro a fost creditul net primit de la investitorii străini.

Veniturile nete din participaţii la capital, care au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de firmele ISD care au înregistrat profit și pierderile companiilor ISD care au înregistrat pierderi, au fost în valoare de 5,25 miliarde de euro, la finalul anului 2017.

Veniturile nete din participaţii la capital au înregistrat valoarea de 5,25 miliarde de euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 8,06 miliarde de euro, şi pierderile întreprinderilor ISD care au înregistrat pierderi, în valoare de 2,8 miliarde de euro.

Veniturile nete din dobânzi, au înregistrat un nivel de 618 milioane de euro și au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deținute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Obiectivul principal al acestei cercetări statistice a fost determinarea soldului ISD în România la 31 decembrie 2017 şi a fluxurilor ISD în cursul exerciţiului financiar 2017, în întreprinderile investiţie străină directă rezidente.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii