Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Investițiile nete realizate în economie au crescut cu 3,6%, la nouă luni. Tudose: „Încă un mit dispare astăzi privind scăderea investițiilor în economie”

Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 3,6%, în perioada ianuarie - septembrie 2017, față de aceeași perioadă a anului trecut, însumând 50,095 de miliarde de lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
bani

Această creștere a fost înregistrată la următoarele elemente de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 6,6% și la lucrările de construcţii noi cu 1,4%. Investiţiile în alte cheltuieli au scăzut cu 1,6%.

Pe activităţi ale economiei naţionale în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2016, se constată o creștere a ponderii investițiilor nete în construcții, cu 6,2 puncte procentuale. Mai mult de o treime (35,2%) din investiţiile nete, au fost orientate către industrie, fiind în creștere cu 2 puncte procentuale faţă de perioada1 ianuarie – 30 septembrie 2016”, se detaliază într-un comunicat de presă al Statisticii.

În plus, construcțiile au ajuns să reprezinte 28,6% din investițiile nete din economie, în primele nouă luni ale anului, cu 6,2 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În aceeași perioadă, comerțul și serviciile au coborât la 24% din investițiile nete din economie de la 28,4%.

În trimestrul al treilea al acestui an, investiţiile nete realizate în economia naţională au avansat cu 10,3%, comparativ cu același trimestru al anului trecut, ajungând la 20,397 de miliarde de lei. Această creștere a fost înregistrată la toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 22,8%, alte cheltuieli cu 11,7% și la lucrările de construcţii noi cu 0,1%.

În privința acestor rezultate, premierul Mihai Tudose a scris pe pagina sa de Facebook:

„Încă un mit dispare astăzi privind scăderea investițiilor în economie. (…) Sper ca cei care văd numai dezastre să dea dovadă de mai multă responsabilitate, iar, atunci când afirmă ceva, să pună lucurile în context. Anul 2016 a fost un eșec din punct de vedere al proiectelor demarate, lucru ce a dus la cheltuieli publice reduse pentru investiţii în primele luni din 2017, dar am reușit să recuperăm acest lucru.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii