FacebookTwitterLinkedIn

„Proiectul de Hotărâre care aprobă programul național de iriganții cu acel miliard de euro pentru perioada 2014 – 2020 se află în prezent la Ministerulo Agriculturii, însă în cel mai scurt timp ar trebui să intre în Guvern. Acest proiect aprobă programul național de irigații și prevedere apariția unei entități separate în cadrul ANIF care să funcționeze ca o unitate de administrare a acestor investiții. Aceasta se va ocupa cu gestionarea acelui miliard de euro, va avea un director numit separat și un Regulament de Organizare și Funcționare (ROF) separat”, a declarat pentru Agerpres Secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Oficialul MADR a precizat că se va face o prioritizare a investițiilor la toate filialele județene ale ANIF, iar ulterior vor fi supuse aprobării Consiliului de Administrațien al ANIF.

„La nivel de teritoriu se va face o prioritizare în cadrul ANIF de la toate filialele județene, acolo unde avem nevoie de aceste investiții și se vor supune atenției și aprobării Consiliului de Administrație al ANIF format din reprezentanți ai Ligii utilizatorilor de apă, ai Universității de Îmbunătățiri Funciare, ai Ministerului Mediului, Apelor Române, Ministerului Agriculturii etc. Ulterior se vor face contracte, iar un comitet interministerial format din cei de la Finanțe, Fonduri Europene, Mediu etc. va da undă verde astfel încât să avem transparență totală. Strategia pe irigații este o mare prioritate și dacă vrem să avem o agricultură performantă trebuie să avem irigații. Nu ai apă, nu obții veniturile pe care le estimezi când te apuci să semnezi”, a mai spus Secretarul de Stat, conform Agerpres.

15 EVENIMENTE DESFĂȘURATE PE PIAȚA AGRICOLĂ ÎN 2015

Agricultura

Potrivit acestuia, investițiile efectuate în acest program vor ajuta la creșterea suprafeței până la două milioane de hectare aprovizionate cu apă. „Putem ajunge la nivelul acesta dacă reușim să închidem tot programul. Acum acoperim 850.000 de hectare, din care irigate în jur de 400.000 de hectare. Fermierii vor iriga mai mult facă reușim să aducem apa în condiții mult mai bune, la timp, și dacă îi încurajăm să facă investiții în infrastructura secundară. Numai așa vom putea să le ducem apa la un preț rezonabil, nu la 1.400 lei/mia de metri cubi, nu la 600 lei, ci la 200 lei/mia de metri cubi și să nu ai pierderi, pentru că în momentul în care te duci prima dată cu revizia pe canale, 60% din apă se pierde, se infiltrează în pământ ”, a explicat Daniel Botănoiu. Secretarul de Stat a mai spus că se va intra pe abonamentul pentru irigații începând cu 1 ianuarie 2017.

VEZI CARE SUNT PRINCIPALELE OBIECTIVE ALE MADR ÎN  2016

Referitor la înființarea perdelelor forestiere în jurul terenurilor agricole, o măsură importantă în cazul implementării unui sistem integrat de irigații, oficialul MADR a afirmat că fermierii vor putea atinge două obiective: își vor putea proteja „foarte bine zona pentru că se va crea un microclimat dar va răspunde și nevoii de înverzire și de plăți directe”.

Primele lucrări în sectorul de irigații și îmbunătățiri funciare au fost realizate în România în secolul XVIII, respectiv lucrări de desecare în nord-vestul țării, iar în anul 1960 România avea o suprafață amenajată pentru irigații de 200.000 de hectare, o suprafață cu lucrări pentru desecări și drenaj de 827.000 de hectare și o suprafață de 100.000 de hectare pentru lucrări de combatere a eroziunii solului.

Anul trecut, în România au fost irigate puțin peste 100.000 de hectare, deși suprafața contractată a depășit 330.000 de hectare, iar 823.000 hectare erau efectiv pregătite de ANIF pentru irigat, dintr-un total viabil de 1,5 milioane de hectare.