FacebookTwitterLinkedIn

Genesis Biopartner holding românesc format din parteneriatul  Baupartner România și Vireo Energy Suedia a inaugurat prima stație de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz din România, după investiții de 5 milioane de euro.

Stația de biogaz construită la Filipeștii de Pădure, Județul Prahova, este un proiect inițiat, dezvoltat și finanțat integral de Genesis Biopartner și are o capacitate de 1MW/h electric și 1,2MW/h termic și procesează zilnic o cantitate de 49 tone substrat organic.

Implementarea proiectului, unic în România până în prezent, a început în luna iunie 2012 cu scopul de a produce energie regenerabilă (electrică și termică), în cogenerare, prin utilizarea de substrat organic (vegetal și, ulterior, deșeuri organice) în zona amplasamentului.

Noutatea proiectului constă în furnizarea către un partener a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrică în bandă, furnizarea predictibilă (peste 8000 ore funcționare pe an), precum și posibilitatea de stocare a energiei (biogazului), anunță reprezentanții companiei.

Acest proiect stă la baza dezvoltării a trei domenii prioritare în România: energia, agricultura și protecția mediului înconjurător, iar instalația de cogenerare pe bază de biogaz se pretează oricărui consumator industrial care utilizează energie termică (apă caldă, abur tehnologic, aer cald).

“În prezent realizăm studii de fezabilitate pentru alte locații. Totodată, căutam alți parteneri pentru amplasarea în zona lor a stațiilor de biogaz și de producere a energiei în cogenerare. În special, ne interesează parteneri care au resturi sau deșeuri organice, din industria alimentară sau parteneri industriali care au consum de energie termică”, declară Michael Dietrich, fondator Genesis Biopartner.

Primul beneficiar este fabrica de mezeluri CrisTim. Parteneriatul dintre Genesis Biopartner și CrisTim a fost clădit prin identificarea unor obiective comune care le oferă avantaje ambilor parteneri. Pentru Genesis Biopartner, parteneriatul constă în valorificarea energiei termice produsă în cogenerare, în timp ce CrisTim beneficiază de scăderea costului pentru producerea energiei termice, precum și gestionarea eficientă a deșeurilor rezultate din procesarea cărnii.

“Acest parteneriat prin care, lângă fabrica noastră de mezeluri s-a construit stația de biogaz, în cogenerare, ne va asigura livrarea unei cantități importante de abur tehnologic  la un cost mult mai scazut decât până în prezent”, explică Radu Timiș, Președintele Grupului CrisTim.

Proiectul a fost realizat la nivel tehnic de companile AB Energy și MT Energie, care au furnizat echipamentele necesare funcționării instalației de cogenerare, începând de la tratarea biogazului până la transformarea acestuia în energie electrică și recuperarea de energie termică (AB Energy) și respectiv  tehnologia destinată liniei de fermentație, precum și automatizarea întregului flux tehnologic pentru producerea biogazului (MT Energie).