Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Investiție de peste 1,4 milioane de dolari în sănătatea mamelor adolescente

Salvați Copiii România avertizează că riscul de deces al copiilor sub un an e de două ori mai mare în Moldova față de media U.E. (8,7 decese la 1.000 de născuți vii).  
Salvati Copiii - MSD for Mothers

Astfel, Salvați Copiii România, Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova și MSD România demarează cea mai amplă intervenție transfrontalieră pentru sănătatea mamelor adolescente și prevenirea maternității timpurii.

Și România continuă să se mențină pe primele locuri în Uniunea Europeană în privința mortalității infantile, însă situația din Republica Moldova este mai îngrijorătoare.

Una dintre cauze este comună: incidența crescută a nașterilor în rândul mamelor adolescente.

Circa 1 din 10 nou-nӑscuţi din România provin din mame adolescente, iar proape un sfert dintre mamele sub 18 ani din U.E. (23%) trăiesc în ţara noastrӑ.

Din cele 199.720 de nașteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani și 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani, se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește Republica Moldova, 1.908 de copii s-au născut din mame cu vârsta sub 20 de ani în 2019, conform datelor provizorii furnizate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.

Salvați Copiii România, alături de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), lansează, cu sprijinul companiei farmaceutice MSD România, cea mai amplă intervenție în sănătate publică pentru creșterea accesului la servicii medicale, educaționale și sociale pentru adolescente însărcinate, mame adolescente și copii sub 5 ani din zone rurale defavorizate din România și Republica Moldova.

„Cu ajutorul experților locali dorim să aducem servicii de calitate cât mai aproape de adolescentele însărcinate, mamele adolescente și copiii lor și să le oferim acces la servicii integrate (medicale, sociale, educaționale), adaptate nevoilor lor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. 

Implementat ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers, proiectul are o valoare de peste 1,4 milioane de dolari și se va desfășura pe o perioadă de 3 ani (2021-2024). 

Suma alocată reprezintă cea mai mare investiție într-un proiect de responsabilitate socială corporativă (CSR) a unei companii farmaceutice din România și una dintre cele mai mari investiţii sociale private, din domeniul sănătăţii. Acest proiect vine în completarea demersurilor de reducere a mortalității materne susținute de MSD România încă din 2016. 

Proiectul ținteşte un număr de circa 6.300 de beneficiari (adolescentele însărcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame minore și copii cu vârsta de până la 5 ani) din județele cele mai sărace ale celor două țări și cu cele mai mari incidențe ale sarcinilor la adolescente. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii