FacebookTwitterLinkedIn

 Statele Unite ale Americii au confirmat lansarea unei investigații de amploare, care urmărește să determine dacă noul coronavirus care stă la baza pandemiei globale a scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

Serviciile secrete americane adună informații despre laborator și despre epidemia inițială, conform Fox News. Analiștii serviciilor secrete urmăresc să afle exact ce și când a știut guvernul chinez, spun sursele citate de Fox News.

Concluziile investigației vor fi prezentate administrației Trump, care va decide modul în care China ar trebui să fie trasă la răspundere pentru pandemie.

Deocamdată, oficialii americani spun că, cel mai probabil, coronavirusul nu a fost folosit ca o armă biologică, ci făcea parte din strategia Chinei de a demonstra că eforturile sale de a identifica și de a combate virusurile sunt egale sau chiar mai puternice decât strategia americană în domeniu.

Surse citate de Fox News au declarat că informațiile actuale au identificat ca posibil punct de pornire a pandemiei laboratorul doctorului Shi Zengli, care efectua cercetări asupra antiviralelor și a imunizărilor împotriva coronavirusului, folosind pentru cercetarea în laborator lilieci.

Aceleași surse spun că administrația americană este „100% sigură că guvernul chinez a făcut mari eforturi pentru a mușamaliza faptul că virusul ieșise din laborator”.

De asemenea, sursele citate consideră că Organizația Mondială a Sănătății a fost fie complice la mușamalizare, fie a ales să nu investigheze problema.

Foto: Profimedia