Cautare
, Contributor

Science & Research |
|

Inventatorul vaccinului Pfizer BioNTech nu a vândut nicio acțiune la compania pe care o conduce

Anul trecut, executivii companiilor care produc vaccinuri au încasat sute de milioane de dolari din vânzarea acțiunilor la firmele pe care le conduc. Excepție face Uğur Şahin, inventatorul vaccinului Pfizer BioNTech, care nu a vândut nicio acțiune BioNTech în ultimele șase luni, deși valoarea acestora a crescut cu 900% în ultimul an.
Ugur1

Descoperirea vaccinurilor împotriva coronavirusului i-a îmbogățit pe acționarii companiilor producătoare. Șefii Moderna și Pfizer aproape că și-au lichidat stocul de acțiuni pe care le dețineau la companiile pe care le conduc. În toată această efervescență speculativă, o atitudine diferită o are Uğur Şahin, cercetătorul care a pus la punct vaccinul Pfizer-BioNTech: potrivit Comisiei de Valori Mobiliare din SUA, domnia sa nu a vândut nicio acțiune din stocul pe care îl deține la BioNTech.

Această atitudine a lui Şahin este în ton cu filosofia sa de viață și cu modul în care se raportează la meseria sa. Locuiește într-un apartament modest din Mainz, Germania, merge la serviciu cu bicicleta și nu are mașină. Pe pagina sa de LinkedIn se recomandă drept profesor de oncologie la Centrul Medical Universitar din Mainz. Savantul acceptă edificiul financiar care înconjoară inovația în biotehnologie – atragerea de capital, listarea la bursă sau fuziunile, pe care le-a studiat în videoclipuri și citind cartea Business Plans for Dummies, spune Forbes SUA.

În ianuarie 2020, Șahin a intuit că noul coronavirus va declanșa o pandemie și a redirecționat eforturile companiei sale către dezvoltarea unui vaccin, după care s-a asociat cu gigantul farmaceutic american Pfizer pentru producerea lui.

Vaccinul rezultat din această colaborare a schimbat percepția investitorilor asupra BioNTech. Dacă la prima tentativă de atragere de capital, de la sfârșitul anului 2019, BioNTech a obținut 3,4 miliarde de dolari, descoperirea vaccinului a făcut ca acțiunile companiei să crească cu 900%, aceasta fiind evaluată astăzi la 37 de miliarde de dolari. Entitatea va obține 11,5 miliarde de dolari din vânzările de vaccin încheiate până acum, în timp ce valoarea acțiunilor lui Șahin, care este CEO și deține 17% din total, este de 6,1 miliarde de dolari.

Potrivit Comisiei de Valori Mobiliare citată de Forbes SUA, profesorul Șahin nu a vândut nicio acțiune BioNTech din februarie 2020.

Spre deosebire de domnia sa, executivi ai altor companii farmaceutice precum Moderna, Novavax sau Pfizer au profitat din plin de creșterea acțiunilor anul trecut, obținând aproape 500 de milioane de dolari din vânzarea acestora.

Vânzarea a continuat și în 2021. CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a vândut acțiuni, la compania pe care o conduce, în valoare de 150 de milioane de dolari, diminuându-și pachetul la 8%. Tal Zaks, directorul medical al Moderna, aproape că și-a lichidat stocul de acțiuni, încasând pentru el 100 de milioane de dolari.

În noiembrie anul trecut, CEO-ul Pfizer, Albert Bourla a vândut aproximativ 60% din pachetul de acțiuni pe care îl deține, în schimbul a 5,6 milioane de dolari. Întâmplător sau nu, vânzarea s-a făcut exact în ziua în care Pfizer a anunțat rezultatele testelor clinice potrivit cărora vaccinul Pfizer BioNTech are o eficacitate de 90%.

Sediul BioNTech din Mainz

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii