Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Introducerea monedei euro va avea efecte pozitive pentru România – susține mediul de business

Aproximativ 79% dintre companiile prezente pe piața românească, care au fost chestionate cu privire la posibilitatea introducerii monedei euro susțin că această schimbarea va avea un efect pozitiv, arată un studiu realizat de TMF Group România.
bani_euro.jpg

Companiile mai consideră că schimbarea va avea un impact pozitiv asupra veniturilor (79%), a exporturilor (79%) și a competitivității (79%).

Totuși, trecerea la moneda unică va avea un efect negativ asupra costurilor de operare, așa cum se așteaptă 47% dintre respondenți, iar 30% consideră că impactul asupra taxelor administrative va fi, de asemenea, negativ.

grafic moneda euro
Sursa: TMF Group

Studiul mai arată că, în prezent, cele mai mari taxe plătite de către companii către stat, raportat la cifra de afaceri, sunt Taxa pe Valoare Adăugată (39%), taxele locale (37%) și contribuțiile sociale pentru angajați (32%). Efortul de a găsi cele mai bune resurse umane și incapacitatea de a găsi forță de muncă la nivelul de pregătire dorit de companiile internaționale, le forțează să investească în formarea profesională a angajaților, ceea ce pune presiune pe costurile de operare.

Companiile care au răspuns sondajului TMF Group România reprezintă cele mai importante industrii din România: industria petrolieră (26%), retail (20%) și servicii financiare (16%). Cifra de afaceri cumulată a companiilor respondente este de aproximativ 2% din PIB.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii