FacebookTwitterLinkedIn

Companiile mai consideră că schimbarea va avea un impact pozitiv asupra veniturilor (79%), a exporturilor (79%) și a competitivității (79%).

Totuși, trecerea la moneda unică va avea un efect negativ asupra costurilor de operare, așa cum se așteaptă 47% dintre respondenți, iar 30% consideră că impactul asupra taxelor administrative va fi, de asemenea, negativ.

grafic moneda euro
Sursa: TMF Group

Studiul mai arată că, în prezent, cele mai mari taxe plătite de către companii către stat, raportat la cifra de afaceri, sunt Taxa pe Valoare Adăugată (39%), taxele locale (37%) și contribuțiile sociale pentru angajați (32%). Efortul de a găsi cele mai bune resurse umane și incapacitatea de a găsi forță de muncă la nivelul de pregătire dorit de companiile internaționale, le forțează să investească în formarea profesională a angajaților, ceea ce pune presiune pe costurile de operare.

Companiile care au răspuns sondajului TMF Group România reprezintă cele mai importante industrii din România: industria petrolieră (26%), retail (20%) și servicii financiare (16%). Cifra de afaceri cumulată a companiilor respondente este de aproximativ 2% din PIB.