Cautare
, Contributor

Forbes Kids |
|

Între fast-food și look-ul de vedetă

Începe școala și acest eveniment schimbă multe lucruri în viața întregii familii. Rigoarea programului de masă și al stilului de viță sănătos fac parte din noul tablou al zilei. Ce zice nutriționistul despre toate acestea? Dr. Ana Maria Iulian este gata să ne răspundă...  
Ana Maria Iulian _1314

Pot părinții să facă față „modelor“ alimentare care îi atrag pe tineri? Fast-food, diete ciudate, băuturi de tot felul…

Depinde cât de mult își doresc și dacă pot fi consecvenți și inspirați pentru a oferi o alternativă  atractivă copiilor lor. În copilărie, învățarea are loc prin mecanismul imitației și al modelului, dar și prin cel al condiționării sau autorității. Condiționarea are ca efect adoptarea unui comportament alimentar corect, iar autoritatea adultului, care în ochii copilului este purtătorul adevărului suprem, va impune de la sine adoptarea comportamentului alimentar corect. Părintele nu trebuie să uite niciun moment, că la orice vârstă copilul imită și adoptă modelele de conduită din familie, care îi rămân întipărite pentru toată viața.

Lucrurile stau destul de simplu: un stil de viață sănătos începe în momentul în care mama rămâne însărcinată. Dacă ea alege să mănânce sănătos, va educa gustul copilului încă din perioada intrauterină și, în acest fel, va trece mult mai ușor prin etapa diversificării și de primul an de viață al micuțului. Apoi, copilul devenit adolescent va fi capabil să facă alegeri sănătoase, indiferent de modelele alimentare promovate de cercul de prieteni. Așa că fast food-ul, băuturile carbogazoase sau dulciurile rafinate nu vor mai fi atât de tentante.

În esență, părintele nu poate să ceară copilului să facă o schimbare dificilă, așa cum este cea a comportamentului alimentar, daca el însuși nu este pregătit să o facă!

Cum  arată „farfuria ideală“ a unui adolescent?

Farfuria ideală ar trebui să conțină în perioada adolescenței toate principiile nutritive necesare bunei creșteri și dezvoltări neuropsihice și fizice. Prin urmare, ar trebui să regăsim în farfurie o cantitate mare de legume proaspete, sotate sau gătite la abur, alături de produse animale și glucide lente. Glucidele lente trebuie să existe în meniu pentru că dau energie, dar și pentru a optimiza imunitatea, buna-dispoziție, atenția și memoria atât de necesare la această vârstă. Din această categorie amintim leguminoasele: mazăre, linte, fasole, năut; pâine integrală, paste integrale, crackers integrali; cerealele integrale: grâu, alac, kamut, grâu bulgur, mei, hrișcă, orz, ovăz, orez; pseudocerealele: quinoa, amarant; feculente: cartofii noi, cartofii dulci; soia. Glucidele lente mai au, de asemenea, rolul de a menține  constantă glicemia copilului pe parcursul zilei, de a arde grăsimile, dar și de a-l feri de toate tentațiile dulci de pe stradă sau din magazine.

Desigur, nimeni nu poate mânca în fiecare zi ca la carte, fără nicio abatere. Ce încălcări ale regulilor sunt permise?

Important este să ne străduim, să fim consecvenți, să avem o strategie pentru un stil de viață sănătos și să nu acceptăm eșecul, prin aceasta înțelegând că nu repetăm aceste abateri în fiecare zi.

După cum spuneam, mecanismul condiționării are rolul de a ne ajuta să corectăm comportamentul  alimentar. Prin urmare, pot face o înțelegere cu mine însumi și să aplic un principiu simplu: dacă în 80-90% din timp am un comportament alimentar corect, restul, însemnând una până la patru mese pe săptămână, voi putea „greși”. De regulă, atunci când lucrăm cu copiii, „ziua de făcut prostii” înseamnă o zi de week-end, cu mese diferite: pizza, dulciuri, înghețată, produse de patiserie etc. Dar această zi este permisă doar pentru a nu interzice copilului nimic, tocmai pentru a nu-l fixa pe acele alimente pe care nu le recomandăm.

Cum îi convingeți pe adolescenții cu care lucrați să se hrănească sănătos? Pot împrumuta și părinții metoda dvs.?

De fapt, nu lucrăm decât cu copii și părinți împreună. De fiecare dată când abordăm un copil cu probleme de greutate, încercăm să conștientizăm împreună cu familia un singur lucru și anume că pierderea kilogramelor în plus este doar un drum parcurs pe jumătate. Cealaltă jumătate este reprezentată de menținerea greutății normale și extinderea comportamentului alimentar corect într-o sumă de comportamente ajutătoare. Când vorbești de stilul de viață sănătos și, implicit, de un comportament alimentar corect, mama nu poate găti într-un fel pentru ea, în altul pentru tată și diferit pentru copii. Este important ca toată familia să mănânce la fel, este esențial ca toata familia să fie pregătită pentru a face această schimbare. Primul lucru pe care îl facem este să-i întrebăm pe părinți care le sunt preferințele alimentare și pornind de la ele să împrietenim adolescentul cu o cantitate cât mai mare de legume și cu glucide lente pentru o diversificare rapidă, știut fiind că adolescenții se plictisesc ușor… Iar dacă părintele nu știe sau nu reușește aceste lucruri, putem să învățăm adolescentul cum să-și formeze un stil de viață sănătos în Taberele de Nutriție și Dezvoltare Personală, pe care le organizam în România de 7 ani.

Ce vi se pare a fi cel mai periculos lucru în modul de alimentație al adolescenților?

Ce mi se pare periculos este nevoia adolescenților de a exagera și de a căuta senzaționalul, precum și diferența mare dintre aspirații și cantitatea de efort pe care sunt dispuși să-l investească pentru atingerea scopului. Atenție, nu mă refer aici la acei olimpici cu care se laudă toată România când vine vorba de performanțe academice, ci la o medie, adică la adolescentul obișnuit, cu care ne întâlnim la tot pasul. Din acest punct de vedere, ne considerăm norocoși, pentru că avem privilegiul să lucrăm cu copii minunați, care se dovedesc extraordinari de foarte mai multe ori. Adică au puterea, inteligența și consecvența necesară pentru a putea să-și fixeze și să-și atingă scopul propus, reprezentat de scăderea în greutate, de modificarea comportamentului alimentar o dată pentru totdeauna, în favoarea celui corect, lucru foarte dificil pentru majoritatea adulților de astăzi.

Periculos mi se pare și modul în care copiii aduc glucidele rafinate în cotidianul vieții lor, începând de dimineață, cu pâinea albă în cantitate mare, cereale cu foarte mult zahăr combinate cu lapte, snack-uri pe bază de chipsuri, covrigei, bomboane de ciocolată, napolitane, etc., continuând la prânz cu piure de cartofi și șnițel, după-amiaza cu băuturi carbogazoase, covrigi, produse de patiserie cumpărate de pe stradă și terminând serile cu nelipsitele sandvișuri cu salam și cașcaval, bineînțeles cu aceleași felii de pâine albă. Și trec zile în șir fără a se întâlni cu nicio legumă sau fruct…

Puteți să ne dați succint un meniu-model pentru o zi? Și cantitățile rezonabile…

La micul dejun, ardei gras roșu, umplut cu cremă de brânză făcută din urdă, unt și mărar, 2-4 crackerși și o cană de iaurt făcut în casă. La prânz, musaca din carne de vită cu vinete și dovlecel, în loc de cartofi. Seara, frigărui din piept de curcan cu ardei, dovlecel, ceapă roșie alături de o tocăniță de ciuperci, cu fulgi de hrișcă sau mei. Între mese, gustările sunt fructele de sezon. Dacă învățăm să mâncăm corect, pentru a oferi organismului nutrienții necesari, kilocaloriile sau gramajele nu mai sunt o problemă…O farfurie plină cu legume, proaspete sau gătite, alături de carne / pește/ brânză / produse lactate / ouă și 3-5 linguri de orez / cartofi noi / mazăre /linte / mămăligă / grâu / bulgur, reprezintă soluția simplă, inteligentă și eficientă pentru a ne hrăni organismul la o masă.

Unde greșesc familiile cu copii supraponderali?

Să spunem, de cele mai multe ori este vorba de greșeli pe care le fac toți părinții… Mulți au probleme de greutate și nu înțeleg că genele lor transmit o predispoziție către aceleași probleme de greutate și copiilor. Familia cu copii supraponderali greșește atunci când își imaginează că vor crește copiii și burtica va dispărea sau când acceptă feedback-ul multor doctori care spun aceleași lucruri. Greșesc și când nu cer după vârsta de 6 ani sfaturile unui nutriționist avizat în tratamentul obezității infantile, atunci când acceptă dulciurile ca pe un dat cotidian, când fac și acceptă cadourile sub forma dulciurilor pentru copiii lor, atunci când nu cer bunicilor să gătească sănătos, fără piure-uri, șnițele și desert zilnic, când le dau copiilor bani să-și cumpere ceva, în loc să le pregătească un sandviș din pâine integrală cu legume, șuncă sau brânză (nu cașcaval), atunci când nu conștientizează că felul în care trăiesc, mănâncă, arată și se comportă zilnic.

Important este să ne străduim, să fim consecvenți, să avem o strategie pentru un stil de viață sănătos și să nu acceptăm eșecul.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii