FacebookTwitterLinkedIn
Anul trecut, au participat la festival peste 4.000 de turişti şi saşi întorşi acasă din toată lumea, de două ori mai mulți față de ediția anterioară. Festivalul este deja la a cincea ediție. Anul acesta, pe lângă localitățile bine-cunoscute deja, precum Viscri, Sighișoara și Rupea, turiștii vor descoperi noi locuri de poveste din Criț, Saschiz, Bunești, Meșendorf, Archita, Roadeș, Homorod și Cloașterf.
Această regiune pitorească din România a fost denumită Haferland sau Țara Ovăzului întrucât localnicii obișnuiau să cultive aici cu precădere ovăz, din cauza climatului mai aspru. 
Aproximativ 20.000 – 30.000 de sași vizitează anual în Țara Ovăzului, iar mulți dintre aceștia susțin cu fonduri restaurarea patrimoniului cultural. Mai multe milioane de euro au fost investite în restaurarea clădirilor de patrimoniu și în promovarea zonei Haferland ca obiectiv turistic,  fondurile fiind obținute din donațiile sașilor plecați din țară, dar și prin contribuția și efortul personal al unor membri ai comunității care au revenit în România și sunt deținătorii unor afaceri de succes. 
Anul acesta sloganul festivalului este inspirat de gastronomia locală: “Tradiții săsești în bucate de poveste!”, pentru a deschide apetitul turiștilor pentru mâncarea tradițională săsească. Cei prezenți vor putea alege între numeroasele feluri de mâncare, pregătite atât de localnici cât și de chefi experimentați. Printre preparatele cele mai apreciate sunt : ciorba de borboane, supa de găină cu tăiței de casă, rulada de fașirt, lichiul sau prăjitura cu rubarbă. 
În cadrul festivalului, turiștii vor asista la brunch-uri cu preparate săsești, concerte în bisericile fortificate, piese de teatru, proiecții de film în aer liber, demonstrații de tradiții populare și la tradiționalul bal săsesc. Copii vor participa la activități inspirate din istoria satelor săsești. 
“Comunitatea trebuie să se apropie de obiceiurile și tradițiile uitate. Participanții se vor bucura de plimbări cu căruțe trase de cai și vor uita pentru o săptămână de zgomotul mașinilor. Cei care doresc, vor putea practica activitățile tradiționale săsești, a afirmat Veronica Schmidt, organizator al festivalului. ” Ea a început acest proiect cu credința că la Criț tradiția săsească și frumosul pot reînvia. Soțul ei, Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei Michael Schmidt şi a grupului Automobile Bavaria s-a născut și a crescut la Criț și a plecat în Germania la sfârșitul anilor 80, când mii se sași au emigrat în Germania, pentru că nu vedeau perspective în România. Sufletul lor însă a rămas aici. 
Cu prima ocazie, Michael s-a întors în România pentru un an și de atunci au trecut 27 de ani. În 1994 și-a ajutat un prieten pentru a înființa o reprezentanță BMW în România și a vândut 11 mașini cu trei angajați. Anul trecut Automobile Bavaria Group a vândut 1.769 de automobile BMW noi. 
Abia în 2008 însă, Michael Schmidt a avut puterea de a păși în satul natal și de a-și revedea casa părintească. Împreună cu soția sa, Veronica au înființat o fundație și au început un proiect amplu de renovare în inima satului. Au refăcut orga bisericii și apoi au reclădit casa parohială și casa părintească a lui Michael. 
Fosta casă parohială din Criț a fost transformată de Veronica și Michael Smith în pensiune. Casa Kraus, cum se numeşte acum clădirea, după numele preotului care a construit-o, în secolul al XIX-lea, a fost reconstruită după planurile iniţiale, prin investiția Fundaţiei Michael Schmidt. Este locul de întâlnire al sașilor, când se întorc acasă. 
Satul Criț se dezvoltă iar cei doi soți investesc în comunitatea locală și în viitorul acesteia. Au înființat, la fosta casă parohială, un after school, unde copii primesc o masă caldă, afecțiune, educație și o altfel de viață. Veronica apreciază valorile sașilor: hărnicia, corectitudinea, curajul, iubirea față de tradiție și familie a sașilor și unitatea. 
Săptămâna Haferland reuşeşte să redea satelor săseşti viaţa pe care o aveau odinioară, ceea ce îl fericește pe Michael Schmidt, Întoarcerea la tradiții și la identitate îi încântă atât pe sași cât și pe români, care au avut ce învăța de la sași.