FacebookTwitterLinkedIn

Programul cuprinde o serie de activități care se desfășoară între 24 și 31 octombrie, în mai multe teritorii în care activează Intesa Sanpaolo, cu discuții despre diverse metode de a economisi.

În România, „The Art of Saving” începe cu un proiect pilot adresat copiilor, „Copiii și economisirea”, prin care micuții vor învăța, pe parcursul unor workshop-uri, derulate de către Intesa Sanpaolo Bank Romania, cum să folosească banii și cum să economisească în cel mai eficient mod. Această inițiativă va fi implementată și în Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Egipt, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

„The Art of Saving” este un concept al Muzeului Economisirii din Torino (Museo del Risparmio), singurul muzeu dedicat economisirii și deținut de către o bancă (Intesa Sanpaolo), de altfel un laborator multimedia dedicat educării financiare a vizitatorilor. În acest an, participanții la program sunt și Gallerie d’Italia, The Historical Archive, divizia Banca dei Territori și Intesa Sanpaolo Group International Subsidiary Banks, care desfășoară activități diverse în Italia și străinătate.

Copiii ar trebui să învețe de la vârste fragede că a cheltui din impuls nu este sănătos și că se poate construi un viitor frumos prin administrarea rațională a resurselor financiare. Învățarea timpurie a beneficiilor economisirii pregătește adulții responsabili de mai târziu”, a spus Marco Capellini, CEO al Intesa Sanpaolo Bank Romania.

Ziua Mondială a Economisirii a apărut în 1925

Tematica deciziilor bazate pe raționalizarea consumului în timp, deci pe economisire, nu este nouă. În 1924, Ziua Mondială a Economisirii a fost înființată la Milano, în sediul istoric al băncii Cassa di Risparmio delle Province Lombarde, în timpul unei conferințe internaționale. De la prima sa sărbătorire, în 1925, evenimentul a fost promovat prin intermediul unui afiș creat de unele dintre cele mai mari nume ale designului grafic italian de la începutul secolului XX (Metlicovitz, Dudovich, Mazza, Bianchi, Corbella).

Astăzi, este mai important decât oricând să sărbătorim din nou economisirea. Pe de o parte, cei care economisesc, datorită deciziei lor responsabile de a încetini consumul, permit pentru o vreme ca o valoare să fie accesată de către cei care o pot folosi pentru a produce bunuri și servicii, și, în consecință, pentru a genera bogăție pentru comunitate. Pe de altă parte, băncile trebuie să-i protejeze pe cei care economisesc, prin alegerea unor investiții sănătoase în care să pună valoarea economisită. Educația financiară joacă un rol important în acest proces, deoarece le dă celor care economisesc posibilitatea de a-și planifica investițiile, având la bază informații valoroase”, a declarat Gian Maria Gros-Pietro, președintele Intesa Sanpaolo Group.

În acest an, în Italia, activitățile legate de „The Art of Saving” au loc în Torino, Milano, Napoli, Vicenza și Roma. Acestea includ workshop-uri și tururi ghidate gratuite pentru copiii și adulți, precum și evenimente speciale.

În Italia s-a înființat „Committee for Financial Educatio”

Economisirea este o artă utilă, dar administrarea banilor și alegerile făcute în legătură cu banii nu sunt deloc triviale, au mai afirmat reprezentanții Intesa Sanpaolo:

Când economisim și decidem cât anume, întâmpinăm adesea greutăți în a planifica și a face alegeri informate. Diverse studii arată că italienii sunt un popor cu persoane care economisesc în mod întâmplător; cu alte cuvinte, sunt încă destul de puțini italieni care economisesc în mod intenționat. În acest context, educația financiară poate face foarte multe. Înființarea «Committee for Financial Education», la Ministerul Economiei și Finanțelor, a fost un pas important făcut la nivel instituțional. Cu toate acestea, multe oportunități de a educa financiar publicul nu sunt fructificate, în special în ceea ce privește categoriile care au nevoie cel mai mult de această educație, precum tinerii, femeile, imigranții și persoanele în vârstă”.

Intesa Sanpaolo cuprinde o rețea de 5.700 de unități care deservesc 20 de milioane de clienți, în 40 de țări din toată lumea. În România, Intesa Sanpaolo se adresează în special clienților corporate și IMM.