FacebookTwitterLinkedIn

În acest context, am avut ocazia să vorbim cu faimoasa scriitoare despre cărți, inspirație, copii, însă nu înainte de a afla cum își alege editura cărțile pe care să le traducă pentru micii cititori. Iată ce ne-a declarat Cătălin Strat, director editorial Corint Junior:

„În primul rând, cărțile trebuie să aibă literatură pentru copii, aceasta reprezentând camera de dinaintea marii literaturi. Prin urmare, aducem scriitori care, exact ca Siobhán Parkinson, sunt consacrați pe marile piețe literare din lume. Alegem cărțile după criteriul notorietății scriitorului, după valoarea lor literară și, bineînțeles, după puterea lor de a-i atrage și de a-i amuza pe copii. Le alegem astfel încât să corespundă acelei gândiri magice pe care o au copiii.

Siobhán, cum vă simțiți în România și cum v-a întâmpinat publicul de aici?

Sunt de câteva zile aici, în România, și mă simt minunat. Aveți o țară extraordinară! M-a impresionat Bucureștiul, este un oraș frumos și plin de viață, iar eu am avut parte de o primire pentru care rămân recunoscătoare.

Ați publicat peste douăzeci de cărți, premiate și traduse în numeroase limbi. De ce iubesc copiii poveștile dumneavoastră? Care este secretul cu care îi atrageți?

Ei bine, se pare că e cu adevărat un secret. Nimeni nu știe răspunsul! De fapt, ca scriitor, e foarte greu să explici de ce o carte are succes. Această întrebare, probabil, trebuie adresată cititorului.

Îi considerați pe copii cei mai buni cititori din lume. Pe ce vă bazați când spuneți asta?

Copiii chiar sunt cei mai buni cititori din lume! Ei sunt înzestrați cu o imaginație fără graniță. Când aceștia învață să citească fluent, reușesc să intre într-un zonă profundă a cărții. Această putere de imaginație, atât de specifică copiilor, face ca lectura practicată la vârste fragede să fie o experiență cu mult mai puternică decât cea a unui adult. Iată motivul pentru care copiii reprezintă un public fascinant.

Ce vă inspiră atunci când începeți o poveste nouă?

În principiu, nu știu de unde îmi iau inspirația. E ceva care vine spre mine, pur și simplu. Nu pot spune că am o idee clară în minte când mă așez la masă și încep a scrie. Personajele, întâmplările și povestea în sine le descopăr odată cu scrierea cărții.

Există și excepții, precum e cazul cărții „Miracolele Mirandei”, a cărei sursă de inspirație se trage dintr-o experiență de-a mea în Paris. Cu ceva timp în urmă, în capitala Franței, o fetiță m-a întrebat: „Tu scrii miracole?” M-a fascinat și m-a tulburat această întrebare. Am cugetat multă vreme asupra ei și apoi m-am gândit că fix asta ar trebui să fac, să scriu miracole. Prin urmare, am început să construiesc o poveste despre o fetiță care și-a dorit să scrie miracole. Astfel a apărut cartea „Miracolele Mirandei”.

Cum ați descrie această carte?

„Miracolele Mirandei” este despre puterea magică a imaginației. Despre felul în care un copil își poate folosi imaginația în diferite circumstanțe, reușind astfel să se adapteze unor situații și chiar să depășească obstacole. Cartea o prezintă pe Miranda, o fetiță care iubește cuvintele, iar poveștile ei ajung să producă miracole în propria familie. Este o poveste amuzantă și emoționantă. Sper să vă placă!

Ce aduc nou poveștile de azi față de poveștile de odinioară?

În principiu, nimic nu stă pe loc, totul este efemer. S-au schimbat multe – viața, tehnologia, relația părinte-copil. Însă neschimbat rămâne modul în care te simți atunci când ești copil. Și, clar, o altă constantă este abilitatea copilului de a-și folosi imaginația. Ceea ce-i face extraordinari!

Cum îi putem convinge pe copii să citească mai mult?

Cred că, în primul rând, adulții din jurul copiilor ar trebui să lase telefoanele din mână. Să se conecteze cu micuții lor. Să interacționeze mai mult cu ei. Ar trebui să existe acel timp fără telefoane și fără tehnologie în preajmă, ca să nu distragă atenția părintelui și, implicit, a copilului. Și mai este foarte important ca părinții să le citească povești copiilor, încă de când sunt micuți. Sigur, astfel, copiii vor descoperi mai ușor plăcerea de a citi.

Sunteți și mamă, și bunică. Obișnuiți să le inventați adesea povești?

Eu nu mă pricep să fac asta, însă o face soțul meu, cu mult talent chiar. Pentru a putea crea povești, eu am nevoie să fiu singură, eu cu mine însămi și cu un laptop în față. Altfel, nu funcționez ca scriitoare.

Un mesaj pentru părinții din România.

Închideți telefoanele și petreceți cât mai mult timp cu copiii. Ei sunt minunați!

***

Siobhán Parkinson a publicat peste douăzeci de cărți, premiate și traduse în numeroase limbi. Lucrează, ca editor, pentru Little Island — editură care publică literatură pentru copii —, editează o revistă dedicată cărților pentru copii, traduce din germană și ține cursuri de creație literară. Este și prima scriitoare care a primit titlul Laureate na nÓg, care se acordă o dată la doi ani celor mai buni scriitori de literatură pentru copii din Irlanda.