FacebookTwitterLinkedIn

Deși tot mai multe persoane utilizează mobilul sau tableta pentru a accesa internetul, traficul pe aceste echipamente reprezintă doar 3% din total.

În viitor, este de așteptat ca România să urmeze trendul previzionat la nivel european, traficul de date mobile urmând să crească vertiginos (de 8 ori până în 2020), cu precădere pe smartphone-uri și tablete, în detrimentul laptopurilor, potrivit unei declarații a lui Eduard Lovin, Director Executiv Reglementare ANCOM, in cadrul celei de-a doua edișii a evenimentului WeLoveDigital 2017.

Conexiunile mobile de bandă largă de pe care s-a realizat trafic în prima jumătate a anului 2016 au crescut cu 15%, până la 14,8 milioane, în timp ce conexiunile fixe au avut o creștere de 5%, până la 4,3 milioane, comparativ cu perioada similara a anului 2015.

Internet Media Expres

Conectarea la internet fix în bandă largă se face la rate de viteze de transfer mari și foarte mari folosind o infrastructură care permite ca mai mult de jumătate (56%) dintre conexiunile fixe să atingă viteze best-effort de cel puțin 100Mbps, 31% viteze best-effort între 10Mbps și 100Mbps, doar 13% fiind conexiuni care permit viteze de 10Mbps sau mai mici.

În acest context, statisticile europene de la jumătatea anului 2016 (Raportul Digital Agenda Scoreboard 2017 al Comisiei Europene) arată că România se situează pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul de conexiuni de cel puțin 100Mbps.

În același timp, conexiunile active de servicii 4G au ajuns la un număr de 3,7 milioane la mijlocul anului 2016 (față de 1,4 milioane la jumătatea anului 2015), ceea ce reprezintă mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil în bandă largă.

TELEVIZIUNILE CU CELE MAI MARI AUDIENȚE ÎN URBAN – MARTIE 2017

Prin conexiunile fixe, utilizatorii români au generat în primul semestru al anului 2016 un trafic total de download și upload de 2,6 milioane TB, cu un consum mediu lunar per utilizator de 101 GB, în timp ce prin intermediul echipamentelor mobile au efectuat un trafic de 0,07 milioane TB, traficul mediu lunar per conexiune mobilă aproape dublându-se față de primul semestru din 2015, de la 0,33 GB la 0,63 GB.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din Romania.

VEZI CUM A CRESCU PUBLICITATEA TV ÎN PRIMUL TRIMESTRU 2017