FacebookTwitterLinkedIn

Mihai Popescu, jurnalist în cadrul revistei VICE, a recreat condițiile examenului de Rezidențiat organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București: pe 18 noiembrie, jurnalistul a avut la dispoziție 4 ore pentru parcurgerea subiectelor prezentate candidaților UMF în dimineața aceleiași zile.

„Vreau să văd dacă faptul că ai acces la orice informație medicală la un simplu click se poate compara cu studiul și efortul unor oameni care știu să interpreteze acele informații.” , anunța jurnalistul cu câteva zile înaintea experimentului.

După finalizarea experimentului, rezultatele au fost corectate de Conf. Univ. Dr. Dan Ulmeanu, Medic Primar Chirurgie Generală, Medic Primar Chirurgie Toracică și Doctor în Științe Medicale.

În calitate de autoritate medicală, zilnic ne confruntăm cu pacienți afectați de autodiagnosticarea pe internet. Există o tendință naturală de a căuta informații medicale pe internet, însă aceasta nu trebuie să conducă la autodiagnosticare și, mai grav, la tratament autoimpus. O informație distribuită pe un website nu poate egala pregătirea medicului de a identifica soluții pentru pacient, în ansamblul lui. Campania de față vă invită să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și să vă adresați medicului pentru ajutor specializat”, explică Conf. Univ. Dr. Dan Ulmeanu.

Dintre datele care au condus la realizarea campaniei Internet versus Rezidențiat amintim:

trei sferturi dintre români iau medicamente fără să consulte medicii;

 românii iau de două ori mai multe pastile fără rețetă decât media UE;

 jumătate dintre părinti își tratează copiii după ureche cu medicamente nepotrivite;

un sfert dintre românce nu merg niciodată la ginecolog, iar acest lucru se corelează cu faptul că suntem „lideri” europeni la cancer de col uterin;

un român care face infarct și supraviețuiește, are șanse imense să-l facă curând pe al doilea, pentru că nu urmează tratamentul.

Experimentul Internet versus Rezidențiat face parte dintr-o campanie de conștientizare a pericolelor autodiagnosticării pe internet, inițiată de revista VICE și susținută de Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA.