FacebookTwitterLinkedIn

Arhipelagul Nord Atlantic are, în prezent, o singură persoană în spital diagnosticată cu Covid-19 și este una dintre cele trei țări europene, alături de Georgia și Liechtenstein, care, până acum, nu a înregistrat niciun deces din cauza virusului, potrivit cotidianului The Guardian.

Politicienii locali spun că acest succes se datorează previziunilor făcute de savantul veterinar, Debes Christiansen, șeful departamentului Laboratorului Național de Referință pentru Bolile Peștilor și Animalelor, cu sediul în capitala Tórshavn.

Christiansen a avertizat guvernul încă din ianuarie cu privire la necesitatea de a se pregăti pentru o posibilă răspândire a bolii care a izbucnit în China.

Laboratorul lui Christiansen, care, în principal, testa somonul pentru infecții virale (Insuele Feroe fiind un mare exportator de pește), a fost adaptat și echipat suplimentar, astfel încât să poată face teste pentru coronavirus.

Conform datelor oficiale, 10% din populația Insulelor Feroe – 61.000 de persoane – a fost testată pentru coronavirus. Medicii au reușit să-i urmărească și să-i pună în carantină pe toți cei care au avut contact cu cele 184 de persoane al căror rezultat a fost pozitiv. Dintre cei care s-au îmbolnăvit, 131 s-au recuperat complet.

Christiansen a declarat pentru The Guardian că nu a fost nevoie de magie ca să-și adapteze laboratorul. „A fost foarte ușor. Singurul lucru pe care l-am schimbat au fost câteva dintre ingrediente. Activitatea noastră normală este specifică virusurilor și bacteriilor de pește, iar în acest caz am schimbat doar cele trei componente specifice coronavirusului.”

Omul de știință a mai spus că laboratorul său poate face până la 1.000 de teste pe zi, dacă este necesar, iar asistenții de cercetare sunt, de asemenea, disponibili. El a spus că cel mai recent lot de probe de marți a ieșit negativ.

Kristina Háfoss, o parlamentară din opoziție, care a fost ministrul finanțelor până în 2019, a lăudat acțiunea rapidă a lui Christiansen, dar și pe cea a guvernului de a înființa un laborator de testare la spitalul cel mai important din Capitală și un centru de carantină la un hotel din aeroport.