FacebookTwitterLinkedIn

Reprezentanții Institutului Naţional de Statistică au realizat un raport cu privire la evoluția tipurilor de transport pentru primele nouă luni ale lui 2021.

Conform statisticilor, transportul aerian a raportat cea mai însemnată creştere dintre acestea, în ceea ce priveşte numărul de pasageri, cu 30,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2020, fiind transportaţi peste 7,9 milioane de pasageri, din care 87,3% în curse internaţionale.

De asemenea, transportul rutier de pasageri a înregistrat, în perioada menţionată o scădere cu 6,4% în ceea ce priveşte numărul de pasageri transportaţi, comparativ cu perioada similară din 2020, în timp ce parcursul acestora a crescut cu 6,1%.

Referitor la transportul pe căi navigabile interioare, ambii indicatori au înregistrat creşteri faţă de primele nouă luni ale anului trecut, cu 11% la numărul de pasageri transportaţi şi cu 12,1% la parcursul acestora.

În transportul maritim nu au fost înregistraţi pasageri în perioada studiată.

Potrivit INS, în perioada ianuarie-septembrie 2021, transportul rutier de pasageri a deţinut cea mai mare pondere în total (79,9%), fiind urmat de transportul feroviar (16,8%). În transport internaţional de pasageri au fost înregistraţi peste 7,6 milioane de pasageri, respectiv 3,1% din total, dintre care 90,8% în transport aerian.

Distanţa medie de transport a unui pasager a fost superioară perioadei 1 ianuarie-30 septembrie 2020 pentru toate modurile de transport, înregistrând o creştere cu 13,4% în transportul rutier, cu 6,4% în transportul feroviar şi cu 1% în transportul pe căi navigabile interioare.