Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

INS: Salariul mediu net a fost de 1.871 lei în luna octombrie

În luna octombrie, salariul mediu net a crescut cu 2,1% (38 de lei) față de luna octombrie, la 1.871 de lei, în timp ce salariul mediu brut a fost de 2.594 de lei.
RON_Lei.jpg

Cele mai mari câștiguri au fost înregistrate în domeniul IT (4.483 de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.087 de lei).

În luna octombrie 2015, câștigul salarial mediu net a fost mai mare comparativ cu luna septembrie 2015 în majoritatea activităților din sectorul economic. Această creștere s-a datorat acordării de prime ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri, precum și realizărilor de producții sau încasărilor mai mari.

SALARIUL MINIM NU VA CREȘTE ÎNCEPÂND CU 1 IANUARIE

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de asigurări, reasigurări, dar și în activitățile fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), cu 8,5%, și în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, cu 6,7%.

În cercetare-dezvoltare, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), industria metalurgică, activități de spectacole, culturale, și recreative, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, salariul mediu net a înregistrat o creștere cuprinsă între 3,5% și 5,0%.

Totodată, în tranzacțiile imobiliare, extracția minereurilor metalifere, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, extracția cărbunelui superior și inferior, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor și în fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, salariul a avut o creștere cuprinsă între 2,0% și 3,0%.

CRONOLOGIE: MINIȘTRII DE FINANȚE AI ROMÂNIEI ȘI TIMIDITATEA

La polul opus, scăderile câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie de premii ocazionale, sume din profitul net și alte fonduri. În același timp, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producție sau încasările mai mici, precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

Astfel, cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în felul următor: 25,2% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, între 10,0% și 19,0% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea  țițeiului, activități de servicii anexe extracției și în transporturi aeriene, și între 2,0% și 3,5% în fabricarea produselor din tutun, fabricarea băuturilor, a calaculatoarelor și a produselor electronice și optice.

BUGETUL MINISTERULUI APĂRĂRII NAȚIONALE VA CREȘTE CU 48% ÎN 2016

În sectorul bugetar, în luna octombrie au fost înregistrate creșteri de 16,7% ale câștigului salarial mediu net față de luna septembrie în sănătate și asistență socială, ca urmare a aplicării OUG nr. 35/2015, în învățământ a fost înregistrată o creștere de 3,9% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, iar în administrația publică, salariul mediu net a avut o creștere de 0,7%.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 111,5%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii