Cautare
, Contributor

Uncategorized |
|

INS: Salariu mediu net a crescut cu 28 de lei în aprilie

Salariul mediu nominal net primit de angajații români în luna aprilie a fost de 1857, în creștere cu 28 lei față de luna martie 2015, câtă vreme salariu mediu nominal brut a fost de 2564, cu 1,4 mai mare, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
bani.jpg

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (5031 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1014 lei).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut în aprilie 2015 cu 7,0%.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Salariul mediu net a crescut în majoritatea sectoarelor economiei, iar cele mai semnificative creşteri  s-au înregistrat după cum urmează: cu 18,6% în intermedieri financiare ; între 10,0% şi 14,5% ; între 8,0% şi 9,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cercetare-dezvoltare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), extracţia minereurilor metalifere; între 6,5% şi 7,5% în colectarea şi epurarea apelor uzate, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice).

Reduceri ale salariului mediu net s-au manifestat cu 29,7% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 18,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; între 6,5% şi 8,0% în activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe).

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (0,6%). Uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în administraţia publică (-0,8%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,3%).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii