Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

INS: Rata anuală a inflației a accelerat puternic în octombrie, a ajuns la 2,6%. Cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Preţurile de consum în luna octombrie 2017, comparativ cu luna octombrie 2016, au crescut cu 2,6%, arată datele prezentate de Institutul Național de Statistică.
deficit_bani_Money_shutterstock

„Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2016 ‐ octombrie 2017), faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2015 – octombrie 2016), calculată pe baza IPC (Indicele Prețurilor de Consum), este 0,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,6%”, se scrie într-un comunicat de presă al INS.

Cartofii, ouăle și fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie față de luna precedentă, în timp ce, în categoria mărfuri nealimentare, cele mai severe creșteri de prețuri au fost consemnate în cazul energiei electrice și termice și al combustibililor, scrie Agerpres:

Pe total mărfuri alimentare, prețurile au crescut cu 1,28%, în octombrie față de luna precedentă, iar cele nealimentare au urcat cu 1,74%. La servicii, prețurile au crescut cu 0,16%. Prețurile de consum au continuat să crească în luna octombrie a acestui an, rata anuală a inflației urcând la 2,6%, de la 1,8% în septembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,52% și a celor nealimentare cu 3,26%”.

Cresc prețurile: rata anuală a inflației a urcat la 1,8% în septembrie, de la 1,2%, în august

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna octombrie la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care carburanţii s-a scumpit cu 3,47% în octombrie faţă de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.

Inflația anuală a urcat, în septembrie, la 1,8%, de la 1,2% în august, indicau datele Statisticii. Astfel, în decurs de două luni aceasta a crescut mai mult decât dublu.

Cresc puternic prețurile: BNR prognozează o creștere accelerată a ratei anuale a inflației, în următoarele luni

În ședința din noiembrie, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere cu 0,8 puncte procentuale, prognoza ratei anuale a inflație pentru finalul acestui an, la 2,7%, în decembrie 2017.

În prima parte a anului viitor, rata anuală a inflației va ajunge la 3,9% – 4%, a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia prezentării „Raportului trimestrial asupra inflației”, ediția din noiembrie 2017.

Pentru finalul anului viitor, BNR estimează o rată anuală a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru septembrie 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%, față de 3,5%, prognoza din august 2017.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii