Cautare




, Contributor

Bunuri de consum |
|

INS: Producția de carne de vită și de porc, în creștere în penultima lună din 2020

Ultimele datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS) relevă faptul că sacrificările de animale și producția de carne au crescut la speciile bovine și porcine în luna noiembrie 2020, față de luna precedentă.
shutterstock_158027945

În schimb, acestea au scăzut la ovine/caprine și păsări. Totodată, în comparație cu luna noiembrie 2019, s-au raportat scăderi la toate speciile de animale și păsări, atât la sacrificări cât și la producția obținută.

Așadar, în luna noiembrie 2020 au fost sacrificate 51.000 de capete de bovine, în creștere cu 8,5% față de octombrie 2020, dar în scădere cu 7,3% față de noiembrie 2019. Producția de carne obținută în noiembrie 2020 de la animalele sacrificate a ajuns la 8.330 tone, față de 7.583 tone în octombrie 2020 și 9.274 tone în luna noiembrie a anului anterior.

La specia porcine, în luna noiembrie a anului trecut s-au sacrificat 385.000 de capete, cu 10,3% mai multe față de luna anterioară și cu 3,7% mai puține decât în noiembrie 2019. Producția de carne de porc consemnată a fost de 34.629 tone (31.457 tone în octombrie 2020 și 35.373 tone în noiembrie 2019).

În ceea ce privește sacrificarea ovinelor și caprinelor, datele INS arată un total de 321.000 de capete în noiembrie 2020, în scădere față de luna octombrie 2020 cu 13,7% și cu 17,7% față de noiembrie 2019. Anul trecut, în luna noiembrie, s-a obținut o producție de carne din aceste specii de 4.769 tone, în octombrie 2020 – 5.451 tone, iar în noiembrie 2019 – 5.569 tone.

Potrivit datelor INS, sacrificările de păsări au totalizat în noiembrie 2020 peste 23,62 milioane de capete, iar producția de carne obținută a fost de 40.086 tone. În octombrie 2020 au fost sacrificate 25,23 milioane de păsări (43.143 tone producția de carne), iar în noiembrie 2019 au fost 23,91 milioane de păsări sacrificate și o producție de carne de 42.342 tone.

Greutatea medie în carcasă consemnată în luna noiembrie a anului trecut a fost de 163,3 kilograme la bovine, 89,9 kilograme la porcine, 14,9 kilograme la ovine/caprine și 1,7 kilograme la păsări.

INS precizează că datele lunare privind sacrificările totale de animale și păsări sunt obținute prin însumarea datelor provenite din cercetarea statistică lunară pentru unitățile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producția de carne (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu și greutatea în carcasă a acestora).

Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la aproximativ 200 de operatori economici) și se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga țară care au activitate principală sau secundară „Producția și conservarea cărnii”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii