Cautare
, Contributor

Leadership |
|

INS: Populația țării ar urma să ajungă la 14,5 milioane de locuitori dacă lucrurile nu se schimbă

Reprezentanții Institutului Național de Statistică precizează că o eventuală echilibrare a ratelor cu care operează demografică ar fi posibilă numai în situația în care s-ar determina factorii care ar contribui la acest proces îndelungat.
 aboneaza-te
shutterstock_340221029

Andrei Tudorel, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a precizat, la evenimentul de lansare a Anuarului Demografic al României că, în raport cu alte țări europene, situația demografică a României este una dramatică, iar în următorii ani, „populația țării ar urma să ajungă la 14,5 milioane de locuitori dacă lucrurile nu evolueză. Declinul demografic nu pote fi stopat și trebuie să determină factorii care ajută la echilibrarea ratelor în România”. Ratele cu care operează demografia sunt migrația externă (principala cauză a declinului demografic din România din ultimii doi ani), natalitatea și mortalitatea, iar una dintre soluțiile menționate de specialiștii INS este, spre exemplu, consolidarea migrației curculatorii prin implementarea unor programe de readucere în țară a românilor angajați în străinătate.

În anul 2014, populației rezidente a înregistrat o scădere de 80.000 de persoane, „echivalentul a două orașe mici”, potrivit lui Tudorel Andrei.

În 1930, populația României era de 14,1 milioane persoane, iar în 1990 a avut un vârf, aceasta atingând 23,2 locuitori. În perioada 2002 – 2014, populația se află în descreștere, de la 21,7 milioane la 19,9 milioane de locuitori. „La nivelul anului 2014 populația rezidentă este de sub 20 de milioane, la nivelul populației din anul 1966. Practic, mortalitatea ridicată, rata scăzută a fertilității de după 1989 au dus la această situație și peste cele două fenomene naturale avem și migrația externă care a avut o influență foarte mare asupra dinamicii populației rezidente. Un lucru foarte interesant se referă la factorii care au dus la această modificare, cel puțin în orizontul de timp 1990 – 2014. Până în 2013 reducerea populației rezidente s-a realizat în cea mai mare parte datorită migrației externe, în jur de 70% – 80%. După anul 2013, diferența dintre numărul de nou-născuți și persoane decedate determină o reducere a populației rezidente. Practic, loa nvielul anului 2014, avem o reducere a populației rezidente de aproape 80.000 de persoane datorită factorilor naturali. Aceasta înseamnă că avem o dispatiție a două orașe de nivel mic în fiecare an”.

În cadrul aceluiași eveniment, Andrei Tudorel a mai precizat că România are o pondere redusă a nașterilor la primul născut, și că există mai mari șanse în situația cuplurilor cu cel puțin doi copii. Referitor la natalitate, din Anuarul Demografic al României reiese faptul că în 2014, media de vârstă a mamei, la prima naștere, este de 26,7 ani, față de 22 de ani în 1987.

În ceea ce privește rata de mortalitate, în 2014, în România au avut loc 13 decese la 1.000 de locuitori, în timp ce în țările din Uniunea Europeană, 10 decese la 1.000 de locuitori. Tot în România, rata de mortalitate infantilă este cea mai ridicată din UE, cu 9 decese la 1.000 de nou-născuți cu vârsta de sub un an, în timp ce în celelalte țări din UE, în rândul acestora au loc 4 decese la 1.000.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii