FacebookTwitterLinkedIn

În sănătate sunt mai puține locuri de muncă vacante- cu 1.300, aceeași situație înregistrându-se și în domeniul industriei prelucrătoare sau a serviciilor  administrative- 700 (pentru fiecare în parte), potrivit datelor anunţate astăzi de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

La polul opus se află sănătatea și asistența socială, respectiv distribuţia apei, salubritate și gestionarea deşeurilor, domenii în care numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 500 și 200 de locuri. 

“În trimestrul IV 2012, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (1,62%), administraţie publică (1,26%), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,24%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,02%), respectiv cele de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,12%)” , se arată într-un comunicat al INS.

În trimestrul patru al anului trecut, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 3.300 faţă de precedentele trei luni, la 23.200. Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011 dinamica este însă crescătoare.

Cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost în ultimul trimestru al anului trecut pentru ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini și asamblori de maşini şi echipmente. La polul opus s-au situat ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi şi cele aferente membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori.