Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Inovație în premieră europeană

Proiectul național de cercetare dezvoltat de Avicola Lumina, în valoare de 800.000 EUR, a început să dea roade.
Avicola Lumina - oua

 Două noi sortimente de ouă, ale căror calităţi nutriţionale au fost îmbunătăţite în mod natural sunt lansate pe piaţă. Sunt alimente funcţionale ce conţin compuşi biologici activi ce contribuie la menţinerea stării optime de sănătate fizică, psihică şi mentală.

Cele două sortimente de ouă funţionale – Ouă Ochioase şi Ouă Inimoase sunt produse de Avicola Lumina din Constanţa, companie a Grupului AGRICOLA. Primul este o inovație marca AGRICOLA şi o premieră la nivel european. Este îmbogățit natural cu luteină, care are rol în susținerea sănătății ochilor. Cel de-al doilea sortiment – Ouă Inimoase este îmbogățit natural cu Omega 3, necesar pentru susținerea sănătății inimii. Cele două produse au fost obținute în urma unui amplu proiect de cercetare, început în anul 2013, care a analizat combinaţia între complexitatea nutritivă a oului şi proprietăţile substanţelor Omega 3 şi luteină.

Poziţionate premium, cu un nivel de preţ situat sub cel al ouălor ecologice, şi adresate unor consumatori preocupaţi de o nutriţie sănătoasă, cele două branduri reprezintă o inovaţie care creează un segment nou în piaţa ouălor. Cu acest proiect, Grigore Horoi, preşedintele AGRICOLA îşi propune să schimbe perspectiva asupra pieţei de ouă din România şi oferă consumatorilor un nou sortiment de ou, care are calităţi nutriţionale îmbunătăţite în mod natural, ducând astfel grija faţă de sănătatea publică la un nivel superior.

„Sănătatea consumatorului este prioritatea noastră, de aceea lansăm un sortiment unic de ou, la nivel european, cu impact în menţinerea sănătăţii, obţinut prin utilizarea în hrana găinilor a unor materii prime naturale bogate în substanţe benefice oamenilor,” explică Vasile Bunduc, Director Avicola Lumina.

 

 După patru ani de cercetări

Proiectul național de cercetare dezvoltat de Avicola Lumina împreună cu Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală IBNA Balotești a fost aprobat în cadrul Programului INOVARE a UEFISCDI – Ministerul Educaţiei Naţionale. Valoarea proiectului este de aproximativ 800.000 EUR, din care 311.000 EUR sunt finanțați de la buget, iar restul de Avicola Lumina.

„La nivel internaţional mai există un singur brevet referitor la ouă îmbunătățite pe cale naturală cu luteină, obtinut în SUA, sursa de luteină fiind gălbenele. În proiectul nostru folosim resurse locale. Am realizaz un circuit integrat al unor resurse vegetale valoroase ale căror proprietăți vor ajuta la prevenirea îmbolnăviriii oamenilor, dar și la bunăstarea găinilor”, a menţionat Vasile Bunduc, director Avicola Lumina şi coordonatorul proiectelor.

Valoarea nutriţională a oului convenţional este aceeaşi de foarte mult timp.Aceste noi produse răspund nevoii, din ce în ce mai mare a consumatorilor de alimente funcţionale, în care unul dintre componente a fost în mod natural îmbogăţit sau a cărui cantitate a fost crescută, sporind biodisponibilitatea sau stabilitatea unui component recunoscut pentru efectele sale benefice. Alimentele funcţionale sunt produse ce conţin diverşi compuşi biologic activi şi care, consumate în cadrul unei alimentaţii curente, contribuie la menţinerea stării optime de sănătate fizică, psihică şi mentală a oamenilor.

Acizii graşi Omega 3 sunt esenţiali pentru sănătatea inimii, fiind demonstrată proprietatea lor de a reduce riscul unui infarct miocardic, prin reducerea trigliceridelor din sânge. Corpul uman nu poate produce în mod natural acest acid gras şi de aceea este nevoie să fie obţinut din surse externe.

Sistemul enzimatic al găinii poate procesa şi reţine în ou de cinci ori mai mult Omega 3 faţă de organismul nostru, iar acizii nu îşi pierd proprietăţile odată cu gătirea, prin fierbere, prăjire, coacere, fiind aşadar o sursă potrivită pentru consumul uman,” afirmă Carmen Gavrilescu, Marketing Manager AGRICOLA.

Ouăle Inimoase sunt obţinute în mod 100% natural, prin hrănirea găinilor ouătoare cu seminţe de in, de struguri şi cereale, toate surse bogate de Omega 3. Luteina are un efect demonstrat ştiinţific de reducere a riscului de boli oculare asociate cu înaintarea în vârstă (cataractă, degenerescenţă maculară), menţinând o vedere bună. Ouăle cu luteină sunt o premieră pentru piaţa din România şi nu numai, ele fiind obţinute de la găini hrănite cu un mix de furaje care conţine lucernă.

Cu o cotă de 6% din cifra de afaceri a grupului AGRICOLA, Avicola Lumina deţine 18 hale de găini ouătoare, construite pe o suprafaţă de 20 de hectare, care au fost modernizate în anul 2012, conform exigenţelor Uniunii Europene privind spaţiul de mişcare şi gradul de libertate al păsărilor. Capacitatea de producţie a ouălor pentru consum a ajuns la 75 de milioane pe an, iar sortarea şi ambalarea acestora se face la o capacitate de 45.000 de ouă pe oră, cu echipamente de ultimă generaţie.

Hrana păsărilor este asigurată integral în cadrul companiei,  nutreţurile necesare fiind produse după propriul reţetar.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii