
Bogdan Pîrvu, CEO AdePlast:
1. SPRIJIN PENTRU INOVAȚIE
Întâlnim procesele de inovare pe două nivele diferite ale businessului nostru. La nivelul evoluției tehnologiei există foarte des idei bune venite chiar de pe linia de producție, îmbunătățiri minore în prima fază care, în final, adunate, cresc randamentul, reduc consumurile sau ușurează munca operatorilor sau a tehnicienilor. Există și inovații majore, produse sau tehnologii, patente, pe care industria trebuie să le achiziționeze sau să le dezvolte pentru a oferi pieței produse superioare din punct de vedere calitativ.
Regăsim inovației și la nivelul proceselor de management, măsuri care odată adoptate reușesc să ofere companiei unelte suplimentare de măsură și control, prin urmare de dezvoltare pe o temelie solidă.
VEZI AICI RĂSPUNSURILE CELOR MAI IMPORTANȚI ANTREPRENORI ȘI DIRECTORI DE COMPANII DIN ROMÂNIA
Inovația nu vine cu un cost mic, dar oferă avantaje competitive companiei care este deschisă la idei noi, pe piața pe care aceasta evoluează.
AdePlast a funcționat anticiclic, noi am investit în mijloace de productțe noi, cu un grad mare de automatizare, în perioada declinului cauzat de criză.
2. NEVOIA DE INOVAȚIE
Inovația stă în însăți mersul normal al vieții. Prima inovație a fost un baț, probabil. Bațul cu care un om a reușit să dea mai ușor fructele jos din pom. Probabil că acel om nu și-a vândut „patentul” dar sigur a început să-și procure hrana mai ușor.
La fel e și astăzi, o vopsea mai buna, produsa cu un utilaj mai eficient face respectivul produs unul mai bun și mai ieftin, deci mai accesibil și mai folositor pentru consumator.
3. EVOLUȚIA INDUSTRIEI
Există companii care inovează, o serie dintre ele ne sunt parteneri, cheltuiesc bugete mari și au tot timpul produse și tehnologii noi cu care se adresează pieței, dar există și companii care se simt bine în pluton.
Dacă mergem într-un magazin de materiale de construcții vom vedea că întâlnim multe produse noi, dar și unele neschimbate. Oricum, industria trebuie să țină pasul cu nivelul cultural și de venit al cumpărătorilor.
4. ROLUL EȘECULUI
Noi, de exemplu, am investit sute de mii de euro în doua laboratoare destinate produselor noi. Este o tragedie să ajungi în piață cu un produs inovator, dar insuficient testat. La fel de dureroasa poate fi și investișia într-o tehnologie insuficient testată.
Noi avem bugete de zeci de milioane de euro pentru investiții pe termen scurt, căutăm tehnologie inovatoare, dar vrem să avem siguranța funcționării optime. Eșecul este exclus din această poveste.