FacebookTwitterLinkedIn

,,Inovarea este deopotrivă o viziune, o strategie, un concept dar și o soluție. Pentru a se concretiza și a-și atinge scopul,  proiectele de inovare au nevoie în primul rând de o idee care să ajute la atingerea unui anumit obiectiv, fie el economic, organizațional sau social”, arată managerul agenției de inovare.

Inovarea are nevoie de trei componente pentru a se concretiza într-un proiect: de viziune, de obiective și de o idee nouă care ar putea aduce valoare atingerii acestora.

,,Ca în mai toate proiectele, intervin principiile multi-disciplinarității și colaborării. De la idee până la produs sau proces final este nevoie de colaborare și de decizie, de stabilirea unui proces clar, secvential, în care fiecare specializare contribuie la conturarea proiectului. Acest proces este denumit ‘stage-gate’ și face ca inovarea să se intâmple de obicei prin parcurgerea a 5 faze, la fiecare dintre ele intervenind anumiți stakeholderi și factori de decizie”,explică Adrian Ionescu.

,,Deși inovarea este de cele mai multe ori percepută ca fiind un concept exclusivist, abordabil doar de catre anumite companii, noi considerăm că este, dimpotrivă, accesibilă și la îndemana oricui”, a mai adăugat Ionescu.

El este de părere că atunci când procesul este clar și bine definit, și organizația este capabilă să orienteze creativitatea stakeholderilor spre generarea de idei noi și de valoare, performanța lor crește și rata de succes se îmbunătațeăte.  

,,Factorii de succes ai inovării sunt ideile bune, procesul și resursele corect alocate. De asemenea, selectarea ideilor bune necesită multă atenție și elaborare. Chiar dacă intuiția este de o componentă a spiritului unui leader aceasta trebuie orientată tot în cadrul unui proces clar și bine pus la punct”, explică Adrian Ionescu.

Cum arată inovația în România

Peste 80% dintre liderii europeni de business consideră că actuala politică a Uniunii Europene în privinţa inovaţiei este prea fragmentată şi necesită mai multă coordonare iar 66% dintre ei sunt de părere că este necesară alocarea unor fonduri mai mari pentru a stimula inovaţia. Cu toate acestea, 76% dintre oamenii de afaceri cred în capacitatea Uniunii Europene de a dezvolta o abordare mai eficientă a cercetării şi inovării, se arată în noul studiu Ernst&Young, “Innovating for a prosperous future”.

,,Deși indicatorii de inovare macroeconomică plasează atât regiunea cât și România în coada clasamentului țărilor inovatoare, proiectele de inovare încep să fie din ce în ce mai prezente atât in agenda academică cât și în cea macro si micro-economică”, spune Ionescu.

La nivelul companiilor există câteva fenomene care se fac remarcate, în ceea ce privește inovația, dar există și multinaționale recunoscute la nivel mondial ca inovatoare au activat in general pe piata noastra fara o agenda strategica de inovare de produs si cu limitari legate de inovarea de proces, majoritatea lor fiind subordonate unitatii strategice de afaceri regionale sau globale. Nu un lucru tocmai benefic, explică reprezentantul Innovoris Labs.

,,Această situație s-a ameliorat, totuși, o dată cu achizitiile unor companii de succes din România care au fost integrate în grupuri multinaționale și astfel s-au dezvoltat celule de inovare de produs și de proces”, spune Ionescu.

,,Desigur, specificul pieței și diversitatea tendințelor existente pe diversele domenii economice, de la bancar la telecom, au determinat în timp conturarea nevoii de inovare în vederea personalizării, adaptării și a creșterii competitivității. Așa a apărut și fenomenul firesc de consolidare a primelor bugete de inovare și a nevoii de atribuire a responsabilității acestora unei anumite persoane sau departament din organizatie”, a mai afirmat el.

Ce însemna inovația în vreme de criză?

Astăzi, deși criza economică are un impact negativ asupra afacerilor, majoritatea companiilor medii și mari din România, atât locale cât și multinaționale,  dețin o bază relativ importantă de resurse ce pot fi folosite în procesul de inovare și care încep să fie orientate către proiecte specifice.

,,Desigur, ținând cont că sursa inovării este o idee nouă capabilă să aducă valoare, implicarea intregii organizații în procesul de generare a celor mai bune idei inovative este un imperativ și un demers activ al celor mai inovatoare companii din intreaga lume”, susține Adrian Ionescu.  

În ceea ce privește inovarea în organizațiile medii și mari, o oportunitate importantă rezidă într-o mai bună administrare și capitalizare a ideilor angajaților. ,,Sigur, o astfel de inițiativș presupune și o strategie de management al inovării și un sistem de recompensare a angajaților în vederea încurajării comportamentelor inovative. Beneficiile asupra competitivității sunt uriașe”, a mai explicat reprezentantul Innovoris Labs.

Aflați mai multe despre inovație în ediția specială The Innovation Issue, pe care Forbes România o lansează în data de 27 mai, împreună cu Innovation Summit