FacebookTwitterLinkedIn

Mihai Fertig – General Manager Enterprise Rent-A-Car Romania 

Una dintre cele mai lovite industrii la nivel mondial Industria închirierilor auto, mai bine cunoscută ca „rent a car”, a fost una dintre cele mai lovite în acest an. În luna martie, într-o singură zi, activitatea de rent a car s-a oprit. A fost atât de neaşteptat, încât am avut nevoie de câteva zile să reacţionăm. Peste 50% din business-ul nostru provenea din rezervările din sistem, iar maşinile erau livrate în aeroporturi, care, deodată deveniseră pustii şi inutile.

Amânarea planurilor de investiţii

Pentru 2020 aveam planuri care vizau înnoirea şi extinderea flotei cu 40%, deschiderea a încă 3 puncte de lucru, mărirea echipei de vânzări cu 10%. În luna martie ar fi trebuit să semnăm contractele pentru achiziţia a 400 de maşini noi şi cel mai greu a fost să luăm decizia de a amâna acest plan. Criza care debutase în lume deja nu semăna cu cea din 2009, care pe noi ne afectase semnificativ atunci, părea mult mai gravă şi de mai lungă durată. Pe de altă parte, noi luasem decizia să operăm mai departe şi să deservim nevoile clienţilor noştri, or asta necesita mărirea şi înnoirea flotei.  

Ne-am remobilizat

Atunci am început să ajutăm comunitatea, partenerii şi colaboratorii. Am oferit autoturisme personalului medical, am făcut livrări, am pus autoturisme la dispoziţia partenerilor şi colaboratorilor, ca să poată circula mai departe în siguranţă.

Contactless renting

Ne-a ajutat că am putut implementa procesele gândite de Enterprise Holding. Ei au pus la punct „contactless renting”, care funcţionează uşor şi a plăcut clienţilor noştri. Practic, paşii închirierii unei maşini sunt parcurşi online, iar timpul în care clientul preia maşina este limitat la câteva minute.  Toate detaliile sunt comunicate via email, contractul este trimis la fel, un reminder ajunge la client în ziua închirierii şi urmează predarea maşinii.

Complete Clean Pledge

Am pus în aplicare un protocol complet de curăţare a autoturismelor, mult mai detaliat decât ce făceam anterior. Fiecare maşină este spălată, aspirată, igienizată, într-un plan care urmăreşte 20 de puncte de contact: cheia, volanul, centurile, schimbătorul de viteză, consola centrală, mânerele uşilor interioare şi exterioare, oglinzile etc. Avem măsuri pregătite pentru a izola imediat și a pune în carantină orice vehicul, dacă este necesar. Toate măsurile pe care le-am luat se regăsesc pe site-ul nostru, enterprise.ro

Lecţia lui 2020

Trebuie să ai mereu pregătit cel mai pesimist scenariu. Închierile auto sunt strâns legate de turism şi de libertatea de mişcare a oamenilor. Orice tulburare în lanţul clasic determină efecte dramatice. Ne-am reinventat. Am venit către clienţi, către ce au avut ei nevoie şi acum ponderea este complet răsturnată, avem cca 40% clienţi noi, corporate şi persoane fizice.   

2021 şi mai departe 

Viitorul va arăta cum şi-l doresc clienţii noştri. Va exista mai multă tehnologie, în aşa fel încât închirierea să fie şi mai simplă, să fie rapidă, să nu mai existe cozi la preluarea maşinilor. Va creşte importanţa „customer service”. Cred că flotele vor conţine maşini din ce în ce mai puţin poluante.   

Cine este Enterprise Rent-A-Car?

Enterprise Rent-A-Car a fost înființată in 1957 de catre Jack C. Taylor. Cunoscută inițial drept „Executive Leasing Company”, în 1969, Taylor a redenumit compania „Enterprise” după portavionul USS Enterprise, pe care a servit în timpul celui de-al doilea război mondial. În 2009, Enterprise a devenit o filială a Enterprise Holdings, Inc., după achiziția din 2007 a companiei Vanguard Automotive Group, compania mamă a National Car Rental și Alamo Rent a Car.

Astăzi, prin rețeaua sa extinsă, cu peste 9000 de birouri în întreaga lume, Enterprise este cel mai mare furnizor de soluții de transport din lume. În afară de închirierea a orice tip de autoturisme şi camioane, Enterprise oferă servicii pentru gestionarea flotelor comerciale şi deţine o divizie specializată pe vânzarea de mașini second-hand.

Enterprise Rent-A-Car în România

În România, Enterprise Rent-A-Car este reprezentată din 2014 de Touring Rent Auto, companie de închirieri auto, care face parte din Eurolines Group. Touring Rent Auto deţine 11 birouri în ţară şi are astăzi o echipă alcătuită din 35 de angajaţi.

Cifra de afaceri în 2019 – 4 mil. Euro. Flota în 2019 – 800 de automobile.

Principiile Enterprise Rent-A-Car

Principiile Enterprise Rent-A-Car vorbesc despre întărirea comunităţilor locale şi oferirea celor mai bune servicii clienţilor companiei, despre onestitate şi integritate personală, despre muncă şi recompensarea ei.