FacebookTwitterLinkedIn

Un articol de Cristian Cârstoiu, Consulting Partner, Chief Innovation Officer, EY România

O veste bună pentru mediul de afaceri local, în contextul incertitudinilor legate de pandemie şi de instabilitatea politică, este atingerea unui prag substanțial de dezvoltare a afacerii pentru un număr semnificativ de companii cu capital românesc, permițând competiția cu firme considerabil mai mari şi cu acces facil la surse de finanțare.

Atingerea unui obiectiv legat de cifra de afaceri, profitabilitate sau număr de clienți vine în urma unui efort susținut de-a lungul anilor. Studiile arată că între 40-50% din executivi văd inovația ca o necesitate pentru ca organizația să rămână competitivă.

Discutând cu fondatori şi membri din executiv am observat o întrebare care revine şi pare legată de „sindromul impostorului”: „Am ajuns aici. Ce trebuie făcut pentru a ajunge la următoarea treaptă de dezvoltare?”

Răspunsul la întrebare poate fi susținut din două direcții:

  1. Vom continua cu aceeași abordare pentru că s-a dovedit un succes.
  2. Vom schimba fundamental modul de operare pe anumite zone pentru a putea accesa noi oportunități și a rămâne competitivi.

 

În cazul 2, compania are nevoie fie de recrutarea unei noi echipe, fie de ajutor din exterior, fie un mix. A veni cu idei noi este facil, a le transforma în realitate nu. Echipele care au crescut un business impresionant sunt agili, buni cunoscători ai pieței, cunosc industria, dar nu au întotdeauna expertiza internă necesară pentru o soluție de afaceri pregătită pentru viitor. Externalizarea este costisitoare, elimină diferențierea de bază a competențelor echipei şi rezultă în multe cazuri în proiecte ineficiente.

În procesul reanalizării strategiei am interacționat cu diferiți clienți, prin intermediul echipei de inovație, utilizând serviciul „Innovation-as-a-Service”. Beneficiul direct al acestuia este reducerea complexității inovației, astfel încât echipele să se concentreze pe competenţele de bază care au adus succes până acum: să genereze noi idei, să fie prezenți în piaţă, să ţină legătura cu clienții. Innovation-as-a-Service reduce (în unele cazuri elimină) efortul şi costul de a construi o echipă.

IT internă pentru a dezvolta şi implementa noi soluții de afaceri sau a căuta modalități de a scana piaţa pentru soluții şi arhitecturi IT inovatoare. Specialiștii noștri, cu o acoperire geografică pe toate continentele şi clienți în diferite industrii, preiau tot acest efort.

EY are peste 800 de profesioniști în România, cu competenţe în strategie, consultanţă în afaceri, aspecte fiscale, juridice, având şi un unghi de tehnologie: Automatizări inteligente, Blockchain, IoT, Machine Learning, Cloud Computing, Big Data sau Chatbots.

Ce include serviciul nostru de inovație:

  1. Alinierea strategică a obiectivelor companiei pe 5 componente esențiale: capital uman, capital financiar, tehnologie, procese şi date.
  2. Setup-ul unui laborator de inovație (uneori numit şi laborator de digitalizare – Digital Lab). Focusul inițial va fi definirea unui proces de inovație, a unei guvernanţe în cadrul companiei (responsabili, roluri), identificarea soluțiilor IT care pot ajuta în colectarea şi analiza datelor sau care facilitează colaborarea între echipe, alte resurse necesare (spațiu dedicat, white-boards, echipament audio-video).
  3. Un aspect critic este definirea modalităților prin care ideile vor fi colectate, analizate, aduse la un nivel suficient de bun pentru a fi prezentate, urmate de o primă validare în piaţă.
  4. Organizarea de sesiuni interne în cadrul companiei pentru comunicarea inițiativelor strategice, a metodologiei de inovație şi a sprijinului necesar din partea campionilor inovației din fiecare divizie de business.
  5. Sprijin în organizarea de hackatons şi facilitarea de întâlniri între parteneri strategici din industrii complementare şi cu start-ups inovatoare.
  6. Sprijin constant în co-crearea de soluții şi implementarea lor intern sau pentru clienți.

 

EY beneficiază de o istorie bogată în inovație. Ca ultim exemplu, în noiembrie am fost prima firmă din lume care a primit certificarea Global UiPath Service Network (USN) şi suntem constant considerați de către Gartner, Forrester sau IDC în diferite studii legate de implementări strategice sau parteneriate cu provideri globali de soluții IT.