FacebookTwitterLinkedIn

Demo Day i-a avut gazde pe Andrei Pitiș, cofondator Innovation Labs și Magda Ropotan, cofondator Design Thinking Society.

Appsulate, ClarK, XVision și WakeZ sunt echipele care au convins juriul și publicul cu produsele lor, câștigând premiile „Startup Excellence Award”, „Startup of the Year Award”, „Best Business” și „Best Product”.

Innovation Labs este un accelerator ancorat în opt universități românești de prestigiu din București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara: Universitatea Politehnică din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara. Acest parteneriat adaugă dimensiunea dezvoltării de produs educației tehnice IT&C pentru care absolvenții din România se bucură de o recunoaștere globală.

În martie 2018, peste 450 de tineri s-au înscris în cele cinci Hackathoane Innovation Labs desfășurate la nivel național, propunând peste 160 de idei de produse digitale. În Hackathoane au intrat 110 echipe, dezvoltându-și ideile în prototipuri cu ajutorul mentorilor, pe parcursul a 24 de ore de foc.  Cele mai convingătoare echipe au trecut în a doua etapă a programului Innovation Labs – perioada de mentorat și dezvoltare a prototipului inițial, evoluând spre un produs care să combine excelența tehnică cu orientarea către nevoile reale ale utilizatorilor. Timp de trei luni, până la Demo Day, echipele au participat săptămânal la workshopuri și întâlniri cu mentorii, specialiști în domeniul tehnologiei și antreprenori de top, lucrând la dezvoltarea și rafinarea soluțiilor propuse.

În fiecare dintre centrele naționale Innovation Labs au avut loc evenimentele Demo Day locale, la care au participat echipele din programul de mentorat. În urma acestora, au fost alese prototipurile minimum viabile ce s-au calificat în semifinalele Demo Day 2018 de la București.  Astfel, pe 21 mai au urcat pe scenă 34 de echipe dintre cele 62 care au fost selectate în programul de mentorat de trei luni, în martie 2018. După o primă rundă de demonstrații tehnice și prezentări de produs, 16 echipe au intrat în competiția finală Demo Day, captivând juriul și publicul cu inovațiile lor.

Premiul „Startup Excellence Award”, decernat de Roxana Vitan, președinte al Romanian – American Foundation, a fost câștigat de echipa Appsulate, ce susține organizațiile în combaterea cyber-atacurilor prin protejarea aplicațiilor critice cu un scut virtual. Astfel, profesioniștii ce lucrează de la distanță precum și aplicațiile unor terțe părți gestionează datele sensibile într-un spațiu protejat, cu vizibilitate ridicată și protecție împotriva malware. Appsulate rulează în cloud, dar și prin inserarea unui stick USB.

Premiul „Startup of the Year Award” a fost înmânat de către Mihnea Costoiu, Rector al Universității Politehnica din București, echipei ClarK. Aceasta a dezvoltat ochelarii de realitate augmentată dedicați mediului industrial și echipați cu senzori specializați în funcție de nevoile organizațiilor cliente, prin care angajații au acces la un flux de alerte și  informații în timp real privind mediul de lucru.

Premiul „Best Business”, decernat de Ioana Petrescu, fost Ministru de Finanțe al României, a fost câștigat de echipa XVision. Aceasta propune o soluție de interpretare online automatizată a radiografiilor bazată pe inteligența artificială, lărgind accesul unor segmente largi de populație la servicii medicale radiologice și facilitând munca specialiștilor în acest domeniu.

Premiul „Best Product” a fost înmânat echipei WakeZ de George Buhnici, corespondent PRO TV și prezentator I Like IT. WakeZ propune o aplicație mobilă ce stimulează prin intermediul undelor electromagnetice un somn profund și facilitează trezirea la momentul potrivit, pentru o odihnă cât mai bună în timpul nopții.

Partenerii programului au oferit, de asemenea, premii celor mai apreciate echipe. Premiul oferit de Orange – acceptarea în programul de accelerare pentru startup-uri, Orange Fab – a fost acordat echipei Appsulate pentru soluţia lor inovatoare în domeniul Securităţii Cibernetice. În cadrul Orange Fab, echipa Appsulate va beneficia de susţinerea companiei pentru dezvoltarea soluției și pentru distribuirea acesteia pe plan local și internațional. Appsulate va primi acces la tehnologii și API-uri pentru dezvoltarea produsului, suport pentru testarea lui într-un mediu real și acces la rețeaua de distribuție Orange pentru creșterea afacerii.

Premiul oferit de Carrefour România, constând într-o invitație în cadrul unei întâlniri a tuturor departamentelor de inovație ale Grupului Carrefour la București, a mers la echipa CrowdLens pentru soluția lor. Aceasta îmbogățește experiența clienților prin monitorizarea și interpretarea datelor cu ajutorul inteligenței artificiale, rafinând de asemenea și segmentarea pieței.

Premiul oferit de către BRD, constând într-o experiență în cadrul Les Dunes, hubul tehnologic al Société Générale din Paris,  a mers la echipele CredXp și Tag4IT.

Premiul din partea Continental România, constând într-o sesiune de pitching în fața managerilor globali de inovație ai diviziilor companiei, a mers la echipa Reactive Boards pentru skateboardul inedit dezvoltat.

OMV Petrom a premiat echipa ClarK, oferindu-i susținerea pentru testarea produsului în cadrul companiei, printr-o întâlnire cu un membru din boardul OMV Petrom și un curs de Design Thinking.

„Este o bucurie să fiu la a șasea ediție a Innovation Labs și să observ pe viu creșterea echipelor, a programului și a ecosistemului de startupuri tehnologice românești. Prin parteneriatul dintre universități și industrie, prin mentoratul oferit de specialiști în tehnologie și afaceri, precum și prin voluntariatul intens și implicarea unor organizații prestigioase ce susțin cultura antreprenorială, an de an tinerii și tinerele ce-și doresc o experiență de startup au șansa să exploreze acest orizont. Echipele cele mai promițătoare vor evolua în continuare prin sprijinul programului și al partenerilor. Așteptăm să îi revedem pe tinerii participanți de azi în calitate de mentori și parteneri la edițiile viitoare, ca antreprenori consacrați. Felicitări tuturor echipelor ce au ajuns la Demo Day, dovedindu-și atât lor, cât și celorlalți că pot să-și transforme ideile în realitate!”, a spus Răzvan Rughiniș, cofondator Innovation Labs.