FacebookTwitterLinkedIn

Săptămâna trecută, discutând cu Barna Nemethi de la boutique-ul de creație ,,Griffon & Swans”, am ajuns la capitolul ,,ce e sau nu e cool în afară”. Bine-conectați la ceea ce se întâmplă în America, în special la New York, cei de la Griffon&Swans au observat în ultimele luni o tendință surprinzătoare: ceea ce la noi ar putea fi considerat indezirabil sau apanaj al prostului-gust devine inexplicabil ,,cool” peste Ocean.

Sacoșa din paiete, sacoșa de rafie, niște lucruri pur balcanice, toate sunt foarte interesante pentru americani. Dovada supremă este pelicula ,,The Avengers”, unde Robert Downey Jr. se ridică după bătălia finală și spune ,,Hai să mergem să mâncăm o shaorma”. ,,După creditele de final, îi vezi pe toți într-o shaormărie”, îmi povestea Barna, amuzat din cale-afară. ,,Dacă la noi e ceva banal, ce găsești pe toate drumurile, acolo Iron Man mănâncă shaorma”.

Rezultatul: YouTube-ul este plin-ochi de tutoriale cu ,,make your own shaorma”, rețete de shaorme ,,a la Downey Jr.” și forumuri de discuții despre cum să-ți iasă shaorma supremă din prima încercare. Firește, shaorma nu e vreo creație a poporului român, însă balcanismul și acest ,,altfel” est-european – cu bune și cu rele – prinde tot mai mult peste Ocean, explicând astfel și succesul unor melodii care, judecate obiectiv, nu ar fi avut de ce să stârnească vreo revoluție într-o țară cu o industrie muzicală de miliarde de dolari.

În fond, de ce ar fi Inna mai prejos de Justin Bieber? Asta-mi explică de ce anul trecut, într-un magazin de pe 5th Avenue din New York, declarația mea de apartenență geografică n-a mai născut, pentru prima oară, nicio replică legată de ,,Nadia Comaneci” sau ,,Nastase”, ci un entuziast ,,Oh, Romania? Inna and Alexandra Stan!”. 

Ca urmare a discuției cu Barna, am concluzionat că potențialul nostru ,,cool” în afara granițelor se leagă și de așa-numita cultură-colaj pe care ne-a format-o școala românească. Ceva ,,intelectualo-snob-cool”, cum ar spune el. Generația noastră știe câte puțin despre toate și despre nimic, iar asta prinde foarte bine în ziua de azi. În epoca citatelor la care se dau mii de ,,share-uri” pe Facebook și a fotografiilor cu mesaje culese din orice, de la seriale soap-opera până la operele lui Ralph Waldo Emerson, acest ,,un pic din toate” al românilor îi face să poate participa la orice discuție cu referințe cunoscute. Quod erat demonstrandum.