FacebookTwitterLinkedIn

Topul analizează prezența celor mai urmărite conturi pe cele trei mari platforme din online – Facebook, Instagram și Youtube – dar și anvergura canalului și engagement-ul comunităților fiecărui cont. Pe lângă topul Social Media Stars Index, o noutate sunt clasamentele specifice pe următoarele categorii: muzică, fashion & beauty, TV Stars, divertisment și gaming.

Astfel, în Top 10 cele mai urmărite conturi în luna martie îi găsim pe: Inna, Adelina Pestrițu, Max Infinit, Andra Măruță, Tony Poptămaș, IAN, Smiley, Andreea Bălan, Andrei Deiu, Selly.

La o primă vedere, se poate observa că șase locuri din top 10 sunt ocupate de muzicieni iar entertainment-ul deține o singură poziție în top – Selly – față de cele trei locuri ocupate în luna decembrie. În schimb, zona de gaming câștigă teren, cu cinci intrări în top, comparativ cu o singură poziție în clasamentul anterior. În continuare, Inna conduce topul general, datorită mărimii comunităților, însă nu are locul 1 pe nici o platformă individual. Adelina Pestrițu urcă pe 2, după locul 3 ocupat în clasamentul din decembrie, având o comunitate puternică pe Instagram, unde deține locul 1. Noi intrări în top 10 sunt IAN, Tony Poptămaș și Andreea Bălan. Datorită interesului crescut pentru a face antrenamente de fitness acasă în această primă lună de carantină, găsim pe locul 9 și primul trainer – Andrei Deiu

“Comparativ cu topul lansat în luna decembrie, numărul de puncte adunate pentru clasamentul din luna martie este mai mic, semn al unei nivelări a performanțelor conturilor individuale și o varietate mai mare a celor care performează pe diferite platforme. Spre exemplu, putem observa că nu există persoane care să fie în top 3 în două platforme”, a declarat George Mușat, Starcom Data Strategy & Analytics Manager.

Despre metodologie

Prezența fiecărei persoane pe platformele de socializare a fost punctată după două criterii: anvergura canalului/paginii și engagementul fanilor. Pentru o reprezentare echilibrată a celor trei platforme de socializare, fiecare indicator a fost calculat raportând fiecare dimensiune la maximul platformei.

În anvergura canalului au fost luate în calcul numărul de fani/followeri/subscriberi dar și numărul de mențiuni de către fani (în cazul Facebook) și numărul de vizualizări pentru fiecare clip (în cazul Youtube). Indexul de volum pe platformă a rezultat în urma însumării celor doua dimensiuni.

Pentru calculul engagement-ului unui cont a fost calculată mai întâi care este ponderea numărului de comentarii și distribuiri față de numărul de aprecieri la nivel de piață. Pentru fiecare cont a fost multiplicat numărul de distribuiri și comentarii cu indexul mediu al pieței, însumate rezultatele cu numărul de aprecieri al contului, obținându-se astfel un număr de puncte de engagement pentru fiecare cont. Indexul de engagement a fost calculat raportând numărul de puncte al fiecărui cont la numărul maxim de puncte per platformă.

Ierarhizarea conturilor pe fiercare platformă a fost făcută însumând indexul de engagement cu cel de anvergură și raportându-l la maximul numărului de puncte al platformei respective. În acest mod, indexul fiecărei platforme a avut o pondere de 1/3 în indexul final.

Calculul indexului total a fost realizat prin însumarea indecșilor pentru fiecare platformă unde persoana este prezentă.