FacebookTwitterLinkedIn

În Marea Britanie, „Heal Rewilding” – o organizație non-profit nouă, care are ca scop protejarea vieții sălbatice, intenționează să cumpere un teren epuizat din punct de vedere ecologic și să îl ”returneze” naturii.

Programul de caritate pentru protejarea vieții sălbatice funcționează pe bază de strângere colectivă de fonduri și are în vedere identificarea fostelor ferme, a spațiilor verzi din jurul orașelor sau a habitatelor deteriorate. Practic, este vorba despre suprafețe areale care pot reface diversitatea biologică specifică.

Heal își propune să ajute pământul să se recupereze în mod natural, mai degrabă decât prin plantarea copacilor gata crescuți.

Președintele asociației, Jan Stannard, a declarat că lansarea acestei acțiuni vine în urma unei analize complexe desfăsurate pe parcursul a doi ani și va merge înainte, în ciuda tuturor provocărilor sociale și economice ale vremii, insistând pe ideea că nu mai au timp să amâne abordarea declinului continuu al vieții sălbatice din Marea Britanie.

„Ne confruntăm cu un mediu brutal, dar suntem rezistenți”, a spus ea. „Natura nu poate aștepta. Oriunde mă uit, văd absența vieții sălbatice. Însă fiecare teren achiziționat va ajuta sute de specii să se refacă.”

Primul proiect de circa 202 hectare (500 acri), în valoare de 7 milioane de lire sterline, va fi implementat în zonele joase din sudul Angliei, pe un teren care va fi anunțat ulterior. Vor fi evitate zonele bogate în faună. Habitatul se va dezvolta în mod natural, cu specii de plante și animale sălbatice specifice locului sau prin răspândirea speciilor din împrejurimi.

La fel ca în cazul moșiei Knepp din West Sussex, Heal va reintroduce animale semi-sălbatice, precum porci, ponei și căprioare, pentru a susține un mozaic de pajiști, tufișuri, zone împădurite și, eventual, zone umede care, împreună, vor contribui la refacerea unui mix mai bogat de specii. De asemenea, asociația va oferi programe educaționale și posibilități de cazare.

Obiectivul asociației se potrivește cu programul guvernamental ”Nature Recovery Network” – un angajament de a sprijini alte mii de hectare de teren în vederea refacerii unor populaţii viabile de specii ameninţate cu dispariţia.

Sursă: theguardian.com