FacebookTwitterLinkedIn

În timp ce viața începe să-și reia cursul normal după pandemie, liderii din domeniul sănătății se gândesc cum pot să transforme tehnologia la care au apelat în perioada de criză în soluții eficiente, durabile și sigure, care să conducă la îngrijire proactivă de calitate.

Apar astfel trei priorități cheie pentru liderii din domeniul sănătății, în continuarea dezvoltării medicinei virtuale: informatica și integrarea datelor pentru a oferi asistență medicală oriunde, rețele IT sigure și adoptarea unei abordări bazate pe cloud pentru flexibilitate și scalabilitate.

Informatică inteligentă pentru susținerea asistenței medicale oriunde

În timpul pandemiei, clienții noștri din întreaga lume au realizat că, având soluțiile potrivite, îngrijirea nu trebuie să fie definită de un loc, ci de starea de bine a pacienților. Puterea nu se află în capacitățile audio sau video, ci în colectarea, analiza și reprezentarea datelor pe care ulterior specialiștii le pot utiliza.

Liderii din domeniul sănătății se concentrează puternic pe dezvoltarea strategiilor de îngrijire virtuală concentrându-se pe îngrijirea specifică a afecțiunii pacientului, în afara spitalelor. Din studiul Future Health Index 2021, care cuprinde răspunsurile a aproximativ 3.000 de lideri din domeniul sănătății din 14 țări, s-a constatat că aceștia așteaptă ca 23% din îngrijirea de rutină să aibă loc în continuare în afara spitalului, următoarea frontieră fiind extinderea îngrijirii în timp real la cei cu nevoi acute sau afecțiuni cronice. Din 2016, Philips a efectuat studii pentru a ajuta la stabilirea nivelului de pregătire a țărilor din întreaga lume pentru a aborda provocările globale în domeniul sănătății și a construi sisteme medicale eficiente.

Pacienții cu afecțiuni acute, care în mod tradițional aveau nevoie de o internare în spital și de examinări recurente din partea unui medic, vor putea în curând să utilizeze soluții conectate de monitorizare a acestor etape de îngrijire de acasă, ajutând la o distribuție mai eficientă a resurselor medicale. Dispozitivele medicale portabile de calitate, care oferă o integrare sigură a datelor, pot ajuta medicii să rămână la curent cu starea pacienților și să ia doar la nevoie decizia de internare sau de demarare a unor investigații mai amănunțite. Prin adoptarea unei tehnici de îngrijire acută – monitorizarea pacienților la distranță – medicii contribuie la menținerea pacienților într-un cadru mai confortabil, cu costuri mai mici, care se traduce și printr-o alocare mai bună a resurselor în funcție de risc.

Când vine vorba de gestionarea afecțiunilor cronice, este necesar ca medicul să restabilească legătura cu pacienții a căror asisteță a fost amânată în timpul COVID-19 și să activeze căile de intervenție în timp util, înainte ca problemele de sănătate să se intensifice. De exemplu, pacienții cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC) pot utiliza ventilatoare conectate care încarcă date pe o platformă software de tip cloud și mențin echipele de îngrijire informate în legătura cu starea actuală a pacientului și evoluția afecțiunii. Pacienții cu suspiciuni de aritmii cardiace pot fi monitorizați continuu, detectând aritmii precum fibrilația atrială în timp util, din confortul propriei case. Pacienții pot rămâne motivați să adere la tratamentul lor, beneficiind în același timp de avantajele unei monitorizări pasive convenabile.

Creșterea descentralizării îngrijirii vine cu o evoluție a conexiunii noastre umane ca pacienți și medici. Există o curbă naturală de învățare și înțelegere a acestor noi dinamici și preferințe, atât pentru pacienți, cât și pentru medici. În timp ce unii pot fi dornici să încerce consultațiile virtuale, alții pot ezita sau preferă vizitele în cabinet. Medicii vor fi nevoiți să se adapteze din ce în ce mai mult și să aleagă abordarea potrivită pentru fiecare pacient. Această schimbare este cel mai bine susținută de accesul medicului la o vedere longitudinală a sănătății holistice a pacientului, alimentată de o componentă informatică fiabilă, care sprijină luarea deciziilor și colaborarea cu încredere. Rezultatul pentru pacienți este că aceștia se bucură de asistența medicală în momentele necesare de-a lungul traseului lor terapeutic.

Implementarea soluțiilor interoperabile și sigure

În timp ce această viziune avansată a îngrijirii acute și cronice este la orizont, instituțiile medicale au nevoie de infrastructuri solide de partajare a datelor, astfel încât tehnologiile să funcționeze cu succes.  Din Raportul Future Health Index 2021 reiese că două dintre cele mai mari bariere în calea adoptării tehnologiilor digitale de sănătate erau dificultățile legate de gestionarea datelor (44%) și lipsa interoperabilității și a standardelor de date pe toate platformele tehnologice (37%). Viitorul îngrijirii virtuale depinde de soluții sigure, cunoscute de către medici, bine integrate, care transformă datele disparate în informații practice.

Sistemele integrate și sigure sunt deosebit de importante în setările unităților de terapie intensivă. De exemplu, fără o bază puternică pentru o integrare lină a datelor, medicii pot vedea doar ce se întâmplă în fața lor, în loc să ia decizii bazate pe o viziune holistică a sănătății pacientului. Îngrijirea la distanță pentru pacienții din unitatea de terapie intensivă se bazează pe captarea continuă a datelor, vizualizarea avansată a datelor și analize predictive pentru a permite o îngrijire proactivă mai degrabă decât reactivă și pentru a ajuta la detectarea mai rapidă a tendințelor de deteriorare a stării pacienților.

Un sistem de sănătate construit pentru a fi cu adevărat interoperabil și sigur este un sistem de sănătate care sprijină și asigură un traseu medical perfect pentru pacient, prin setările de asistență medicală – și este unul care poate evolua și satisface nevoile sistemului medical din viitor.

Sprijinirea dezvoltării sistemului medical prin intermediul platformelor digitale

O piesă critică a puzzle-ului este ca sistemele de sănătate să permită flexibilitatea de a implementa și de a explora instrumente virtuale într-un mod treptat. De aceea, instituțiile medicale apelează din ce în ce mai mult la soluții scalabile te tip cloud, care permit adoptarea mai rapidă și mai ușoară și au un cost total transparent.

Strategiile de îngrijire virtuală nu pot fi un pansament pe lângă soluțiile parțiale existente care funcționează deja. Platformele cloud facilitează inovații mai rapide și permit medicilor să se extindă rapid în funcție de necesități. Cu ajutorul informațiilor încorporate, aceștia pot obține un sprijin în luarea celor mai bune decizii.

În același sens, am văzut modele software, cum ar fi monitorizarea întreprinderii, un model previzibil, bazat pe consum, care standardizează tehnologia de monitorizare a întreprinderilor spitalicești și oferă serviciile clinice și tehnice necesare pentru a le îmbunătăți performanța și rezultate. Aceste modele pot standardiza și scala monitorizarea pacientului într-un mod rentabil – ceea ce a fost deosebit de critic în timpul COVID-19.

Îngrijirea virtuală este o soluție de termen lung, dar la care mai trebuie să lucrăm

Utilizarea îngrijirii medicale virtuale a crescut în timpul COVID-19 din nevoie, dar aceste soluții noi pot fi mult mai mult decât soluții de criză. A face spațiu pentru un mod complet nou de îngrijire este o problemă complexă. Soluția constă în informatică inteligentă, ce extinde îngrijirea dincolo de pereții spitalului, asigurând transferul de date fără probleme și în siguranță și dotând spitalele cu ecosisteme scalabile și conectate. Îngrijirea virtuală este o inovație pe termen lung, dar vor fi necesare eforturi concertate pentru a reimplementa și îmbunătăți coordonarea.

Pentru detalii privind metodologia utilizată în Future Health și accesarea raportul din 2021, vizitați site-ul Future Health Index.