Cautare
, Contributor

Leadership |
|

Îngerii cu bani şi metodele lor de finanţare în analiză la How to Web Conference 2014

Sună frumos „angel investor” sau „business angel”, nu-i așa?
How to Web

Mulți dintre noi îi cunoaștem, sunt acei investitori care caută startup-uri în primele stadii de dezvoltare, în care să plaseze bani în schimbul unei mici părți din acțiuni. Și, evident, în speranța că acel business va evolua conform aşteptărilor şi îşi vor recupera invetiţia iniţială.

În domeniul tehnologiei, unde lucrurile evoluează foarte rapid, ecosistemul nu poate fi conceput fără investițiile de tip angel. Investitorii de acest fel sunt cei care asigură în cele mai multe cazuri (când nu ai suficienți bani de acasă și/sau de la prieteni, familie) nu doar fondurile necesare la început de drum ci şi mentorat şi susţinere ulterioară – lucruri esenţialepentru ca un startup să atingă acea curbă  de creștere necesară mai departe pentru atragerea unor investiții mai importante.

Pentru că How to Web recunoaște importanța investitorilor de tip angel, la ediția din acest an a How to Web Conference am dedicat un spațiu special pentru acest subiect în cadrul Angel Investment Track, desfășurat în parteneriat cu Angelsbootcamp, un eveniment adresat în exclusivitate investitorilor de tip angel.

Atât investitorii de tip angel cât și programele de accelerare sunt de cele mai multe ori sursa pentru primele runde de investiții în cazul startup-urilor. Colaborarea dintre aceştia este aşadar fundamentală pentru a identifica produse cu potenţial disruptiv la nivel global şi a le ajuta să se dezvolte ulterior. Din acest motiv, acest subiect va fi tratat în profunzime la How to Web Conference 2014 în cadrul Angel Investment Track.

„Acceleratoarele și investitorii de tip angel pot fi și competitori și parteneri. Să nu uităm că acceleratoarele au un demo-day la care invită investitori pentru a vedea prezentările startup-urilor”, spune Adrian Gheară, consultant în domeniul tehnologiei şi investitor de tip angel. „În unele situații însă acceleratoarele oferă o suma de bani care, da, poate fi considerată o competiție cu un angel investor. Este însă puțin probabil ca aceasta să fie suficientă, de multe ori este o investiție in servicii și mai puțin în cash. Cu siguranță startup-ul va avea nevoie de sprijin în continuare.”, continuă acesta. Gheară crede că investitorii de tip angel și acceleratoarele pot fi parteneri „atâta vreme cât discutam de aceeași etapă de dezvoltare a companiei si la evaluări apropiate.”

Începând de la procedeul de „scouting” (identificarea unor afaceri cu potențial), trecând prin abordarea procedurii de due-diligence (evaluarea businessului) în funcție de specificul fiecărui tip de startup și până la tipul de investiție potrivit și pârghiile prin care investitorii se pot asigura că banii lor sunt utilizaţi în mod corespunzător – sunt tot atâția pași importanți ai procesului investițional care vor fi dezbătuți pe larg la Angel Investment Track.

Investitorii de tip angel au diferite tipuri de abordare a investițiilor. Unii fac investiții „de portofoliu”, știind că în stadiile incipiente șansele de eșec ale unui startup sunt foarte mari –circa nouă din zece. Astfel, își optimizează coșul investițional și minimizează riscul.

„Investesc în oportunități care mi se par interesante. Nu urmăresc sa creez un portofoliu anume, dar un startup are, de obicei, un orizont de ani buni pana la exit, prin urmare nu mi se pare suficient să investesc într-un singur startup”, argumentează Mălin-Iulian Ștefănescu, CEO EEU Software și investitor angel.

Alții, dimpotrivă, urmăresc câte un business și preferă să se dedice mai atent creșterii acestuia. „Nu investesc niciodată într-un startup în care nu pot să ajut în sensul în care nu vorbim de o investiţie la bursă, rece şi impersonală. Nu este o investiţie rece şi impersonală ca la bursă, iar această abordare «hands-on»” nu îmi permite să investesc în multe afaceri şi mă face să fiu foarte selectiv”, explică Gheară.

Mălin Ștefănescu și Adrian Gheară vor discuta în cadrul Angel Investment Track despre relaţia dintre îngeri şi programele de accelerare, alături de Simon Jenner, antreprenor și investitor Oxygen Accelerator, Rune Theill, Co-Fondator Rockstart Accelerator, sau Mike Doherty, Program Manager Angelsbootcamp.

Din perspectiva antreprenorilor vor vorbi George Lemnaru, fondator al Green Horse Games și Jonathan Bixby, Executive Director, Growlab, iar aspectele legislative și juridice vor fi acoperite de Ana Maria Andronic, avocat laBiris Goran SCA și Alina Stăvaru consilier juridic la RTPR Allen & Overy. Toate acestea pentru a identifica noi modalităţi de colaborare şi bune practici în domeniul investiţional în cadrul How to Web Conference 2014Angel Investment Track.

Bilete Very Early Bird, începând de la 49 EUR, sunt disponibile până miercuri, 22 octombrie, pe site-ul conferinţei, iar anul acesta poţi alege să participi selectiv la track-urile care prezintă informaţii relevante pentru tine.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii