Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

ING Bank estimează că economia României se va contracta cu 6,6% în 2020

Criza generată de noul coronavirus va produce efecte puternice asupra economiei, ING Bank estimând o contracție de 6,6% pentru economia României în acest an.
 aboneaza-te
recesiune

Astfel, economia României se va contracta cu 6,6% în acest an, cu o scădere puternică în cel de-al doilea trimestru din an, urmat de o revenire relativ rapidă, în formă grafică de V, dar mai lentă decât anticipată anterior, arată datele unui raport întocmit de bancă.

“Realitatea crizei Covid-19 va lovi puternic în economia reală. Vedem o contracţie de 6,6% în 2020, cu un trimestru secund de uitat, urmat de o revenire în formă de V mai puţin pronunţată decât cea prognozată anterior.(…) Ne confruntăm cu o situație fără precedent, cu o oprire bruscă și la scară largă a aproape tuturor sectoarelor economice, din motive care de fapt, nu au nicio legătură cu economia “, precizează Valentin Tătaru, economist la ING Bank.

Deficitul bugetar la sfârșitul anului ar putea ajunge între 7 și 9% din PIB. Depinde nu numai de dinamica PIB-ului deja dificil de prevăzut, dar și de performanța veniturilor în această situație fără precedent, conforma aceleiași surse.

“Într-un termen de doar câteva săptămâni vom înregistra o contracţie care în mod normal ar fi durat câţiva ani negativi să se materializeze. Având în vedere că o contracţie de -4,0% în Germania a devenit recent cel mai optimist scenariu şi că Franţa pierde echivalentul a 3% din PIB în fiecare lună de închidere a economiei, este improbabil ca poziţia României să arate mai bine”, adaugă Valentin Tătaru.

Nici alte bănci nu au previziuni tocmai optimiste pentru economia națională. Anterior, BRD estima că, în scenariul de bază, economia va scădea cu 3,9%, însă se poate contracta și cu 7,2% în scenariul negative, în timp ce BCR estimează o contracție de 4,7% a economiei României.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii