
Pe ordinea de zi a ședinței CNA au figurat: adresa nr. 6848/16.07.2020 de la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei si Bărbați – referitor la modificarea spotului aferent campaniei, privind promovarea liniei telefonice gratuite destinate victimelor violenței domestice, adresa nr. 6854/09.07.2020 de la Fundația World Vision România – care a solicitat difuzarea in regim de campanie de interes public a spotului privind campania de strangerea de fonduri pentru digitalizarea și modernizarea școlilor din mediul rural.
- adresa nr. 6871/10.07.2020 de la S.C. QUB TV SRL – care a solicitat difuzarea pe postul Qub TV din Timișoara, în regim de campanie de interes public, a spotului Agenției Naționale Antidrog ”Fii liber”,
- adresa nr. 7013/15.07.2020 de la Fundația ALTEX – care a solicitat difuzarea în regim de campanie de interes public a spotului aferent campaniei #împreună, campanie privind dotarea cu aparatură a spitalelor din România.
- adresa nr. 6852/14.07.2020 de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale – care a solicitat difuzarea în regim de campanie de interes public a spoturilor radio-tv ce fac parte din proiectul ”Sprijin pentru persoanele vulnerabile in contextul epidemiei COVID-19”.
CNA a aprobat toate spoturile cu excepția celui propus de Altex, pentru care a amânat votul, punând condiții. Campania Fundației Altex pentru utilarea spitalelor cu paturi pentru urgențe ar urma să primească recomandarea de difuzare pentru radio și televiziune după ce spotul de un minut, care este prea lung, va fi redus la 30 de secunde, va fi scoasă referirea la banca UniCredit ce a donat o sumă importantă și campania va trimite la un site al Fundației și nu la site-ul comercial altex.ro.
Spotul Altex menționează parteneriatul cu Ministerul Sănătății.
La întrebarea președintelui CNA Monica Gubernat dacă cineva de la Ministerul Sănătății a văzut acest spot, Carmen Căpitănescu, reprezentanta Altex, a răspuns: „Da, și a fost văzut și de consilierul Guvernului pe comunicare, domnul Manciu” (Eduard-Andi Manciu. consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în domeniul comunicării, n.red.), notează Media Expres.
Monica Gubernat a replicat „Și domnul Manciu a văzut acolo UniCredit și a fost în regulă”. Moment în care a intervenit Dorina Rusu, membru CNA, spunând: „Pe dânsul nu-l interesează asta, pe dânsul îl interesează mesajul”.
CNA a mai votat o cerere cu modificarea ariei de difuzare de la nivel local și regional la național pentru campania Agenției Naționale Antidrog, considerând că spotul este de interes național.
Discutarea campaniilor a iscat păreri opuse între membrii CNA. De exemplu, Gabriel Tufeanu, membru CNA, a susținut că firmele care sprijină campanii sociale ar trebui să plătească spoturile difuzate la TV pentru că beneficiază de publicitate, în vreme ce Dorina Rusu a spus că orice campanie de responsabilitate socială este un exemplu de urmat și difuzarea gratuită este un sprijin pentru educarea companiilor să contribuie într-un număr tot mai mare la astfel de inițiative.
Dintre campaniile discutate în ședința CNA din 23 iulie două fac apeluri publice la donații: World Vision România cere pentru dotarea școlilor 4 euro pe lună, prin SMS, în vreme ce campania ALTEX solicită donații de 10 lei, 50 de lei, 100 de lei sau alte sume la latitudinea donatorilor, care se pot face doar cu cardul, online.
Potrivit site-ului altex.ro, în campanie au fost strânse până în prezent 793.117 lei, ținta fiind 952.000 de euro (aproximativ 4,5 milioane de lei la un curs de 4,8 lei pentru un euro).
Reprezentanta Altex a spus că modificarea spotului se poate face într-o zi dar o nouă platformă dedicată campaniei Fundației Altex se va putea lansa în două săptămâni.
World Vision România este o fundație, parte din parteneriatul World Vision Interntional, care există în peste peste 100 de țări.
Potrivit legislației în domeniul audiovizualului, recomandările CNA pentru campaniile sociale nu sunt obligatorii pentru difuzarea la radio și TV, dar în cazul în care sunt difuzate nu se pot percepe bani pentru difuzare și ca atare nu se contabilizează la monitorizarea publicității.