FacebookTwitterLinkedIn

Inflația anuală din cele 19 țări din zona euro a crescut la 0,3% în luna iunie, de la un nivel minim de 0,1% în ultimii patru ani. Excluzând prețurile volatile ale alimentelor și energiei, o măsură urmărită de BCE a făcut ca inflația să fie redusă la 1,1% de la 1,2% – excluzând alcoolul și tutunul, care înregistrează, de asemenea, o mică scădere (0,8% de la 0,9%), arată datele Eurostat.

BCE  vizează asigurarea unor niveluri ale ratei anuale a inflației „inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu” – măsurate cu ajutorul indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) vizează inflația la 2% – dar a ratat deja acest lucru timp de șapte ani și se așteaptă la o reducere până în 2022, deoarece o recesiune indusă de coronavirus ridică șomajul, amortizează consumul și deprimă creșterea salariilor.

Potrivit Reuters, proiecțiile BCE sugerează că inflația ar putea rămâne la zero sau aproape de zero pentru restul anului 2020 și va crește doar în al doilea trimestru din 2021.

Prețurile la energie au scăzut cu 9,4% în iunie, după o scădere cu 11,9% în luna mai, în timp ce prețurile produselor alimentare neprocesate au fost cu 5,9% mai mari, după o creștere de 6,7% în mai. Inflația în servicii a scăzut la 1,2% de la 1,3%.

BCE menține stabilitatea prețurilor pentru zona euro în ansamblu. Țintirea unor niveluri ale inflației inferioare, dar apropiate de 2% lasă o marjă pentru diferențele între ratele inflației înregistrate la nivelul țărilor din zona euro, care, în mod ideal, ar trebui să se anuleze în timp. Un obiectiv peste zero contribuie la prevenirea impunerii unor rate ale inflației excesiv de scăzute sau chiar negative în unele țări sau regiuni pentru a contrabalansa ratele mai ridicate ale inflației din alte țări.

Redresarea increderii in economia zonei euro s-a intensificat in iunie

Dupa un avans modest in mai, datorita optimismului in crestere in industrie, in retail, in randul consumatorilor si in servicii, sector responsabil pentru doua treimi din PIB-ul eurozonei, transmite Reuters.

Potrivit datelor publicate luni de Comisia Europeana, indicele sentimentului economic (ESI) a urcat in iunie la 75,7 puncte, de la 67,5 puncte luna precedenta. Cifra comunicata de Executivul comunitar este usor mai redusa decat estimarile analistilor intervievati de Reuters, care se asteptau la un avans de pana la 80 puncte.

Indicele s-a prabusit in aprilie la cel mai scazut nivel de la publicarea acestor date, in 1985, din cauza masurilor de izolare adoptate pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Asteptarile privind productia si cererea in viitor, precum si planurile de a face achizitii, au reprezentat in iunie componentele cheie ale imbunatatirii increderii in economia zonei euro. Toate sectoarele se asteapta la cresterea fortei de munca, dupa pierderile din martie si aprilie.