Cautare
, Contributor

Sfatul specialistului |
|

Infecția cu coronavirus, pe înțelesul tuturor!

Despre infecția cu coronavirus ne-a vorbit dr. Valeria Herdea, medic pediatru și de familie, președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie-AREPMF. Mai multe articole interesante despre acest subiect găsiți pe:  http://www.herdea.ro/ și http://www.arepmf.ro/.
Valeria Herdea

Pentru noi toți este relevant faptul că vorbim despre un virus nou, despre ale cărui mecanisme de atac știm încă puține, pentru care încă pământenii nu au încă un răspuns imun (apărare/imunitate) format. Până acum știm că acest virus se răspândește rapid și atacă orice persoană, de orice vârstă, de orice sex, de orice condiție socială ar fi persoana în cauză. Virusul nu alege, nu cunoaște granițe și dacă ar fi să cităm un specialist, pe prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, am spune: ”Nu are miros, nu are culoare, nu se vede”, îi simțim doar efectele.

Epidemiologie

Transmiterea este de la om la om, prin picături de salivă – picături Pflugger – care pot ajunge pe obiecte, haine, mâini, păr, piele.

Persistă pe suprafețe de plastic 5 zile, pe lemn 4 zile, pe metal 48 ore, pe aluminiu 8 ore, pe hârtie 4-5 zile, pe pielea mâinilor câteva minute-ore.

Este un virus căruia „îi place” să se oprească la nivelul mucoasei nasului, unde se replică. Dacă găsește conditii proprice, coboară spre plămâni și acolo se fixează de țesutul pulmonar, provocând pneumonie cu grade diferite de severitate, în funcție de vârsta pacienților și de starea anterioară de sănătate. Gravitatea maximă este atinsă la pacienții diabetici, coronarieni, cu boli pulmonare cronice, imunodeprimați: cancere, boli sistemice, în mod deosebit la pacienții vârstnici.

Ce grupe de oameni afectează

Afectează deopotrivă adulții și copiii: formele pe care le dezvoltă copiii sunt relativ mai ușoare decât ale adulților, întrucât aceștia nu sunt decât foarte rar purtători ai unor boli cronice. Au un sistem imun în formare, puternic reactiv.

Cât de contagios este!

Transmiterea este rapidă. Se estimează rate de infectare la aproximativ 60-70% din populatia Globului. După atingerea acestor procente, populația va dezvolta toleranță imunologică, infecțiozitatea va dispărea, iar cazurile se vor atenua.

Dacă facem o paralelă cu gripa, vom constata că între 1916-1918, gripa spaniolă a ucis mai mulți oameni decât Primul Război Mondial. Conform cercetătorilor, numărul victimelor a atins în cei doi ani peste 1.000.000 de oameni. Nici atunci, nici acum, virusul cel nou nu a ținut seama de rangul social sau vârstă. Regele Spaniei a trecut la momentul respectiv printr-o formă severă de gripă, deși a avut la îndemână mijloace de prevenire. A apărut un vaccin gripal abia în anii 1930, urmând ca din 1945 să înceapă vaccinarea pe scară largă în  SUA, vaccinarea a devenit apoi accesibilă universal.

Periodic, la intervale de 5-7 ani apar tulpini virulente și, în consecință, crește numărul celor afectați. În paralel se dezvoltă vaccinuri noi, adaptate variabilității imense de care dă dovadă virusul gripal anual.

Posibil ca astfel de scenarii să fie văzute în timp și legat de evoluția infecției cu Covid-19.

Tablou clinic

Incubație: între 2-14 zile de la contactul infectant.

Primele simptome: tuse seacă, febră, dificultăți respiratorii (“sete de aer”, respirație rapidă), dureri în gât, dureri musculare, astenie/oboseală accentuată.

Important!: A nu se uita precizarea contacților posibili/ zona de călătorie cu risc!

 • Guturai/răceală obișnuită: incubație 2-3 zile, secreții nazale apoase, subfebrilitate (<38 grade), strănut, nas înfundat, dureri în gât (disfagie);
 • Gripă: incubație 1-4 zile, debut zgomotos, febră, tuse seacă, cefalee (dureri de cap), secreții nazale apoase, disfagie, debut pseudogripal (vărsături, diaree);
 • Suspiciune infecție Covid-19: incubație 2-14 zile, debut brusc, febră înaltă, tuse seacă, astenie, dureri musculare, difagie.

Evoluție clinică

Forme inaparente: cele mai multe îmbolnăviri, conform experienței de până acum, sunt forme fără manifestări clinice. Pacientul nu percepe modificarea stării lui de sănătate, este în stare generală bună. Acest tip este denumit în limbaj medical ”purtător sănătos”, este cu atât mai periculos, cu cât poate constitui un rezervor de boală pentru cei din jurul său.

Forme ușoare-medii: se descriu în literatură forme ușoare spre medii. Ele au debut febril, prezintă tuse seacă, pot fi însoțite de dureri musculare și oboseală. Cazurile ușoare rămân la domiciu și beneficiază de izolare 14 zile. Necesită doar tratament simptomatic. Izolarea la domiciliu sau carantinarea în situațiile speciale rămân condiții de bază pentru recuperarea pacientului. Respectarea regulilor de igiena personală, a locuinței, odihnă, alimentația corectă, facilitează accelerarea procesului de vindecare.

Forme severe: riscul mare este indus de aglomerări, condiții socio-economice precare, lipsa igienei, contacte interumane dese, cu persoane posibil infectate.

Cazurile severe cu pneumonie, însoțită de febră înaltă, tuse seacă, stare generală alterată se internează.

Cazurile în care pacienții au comorbidități (boli preexistente cardiace, pulmonare, obezitate, diabet, hipertensiune) pot dezvolta forme severe, evoluează frecvent cu insuficiență de organ (insuficiență renală, miocardită, aritmii) și pierderea vieții în caz de complicații majore (cele mai multe date din literatura de specialitate provin din experiența chineză).

Tratamentul 

La domiciliu: pentru reducerea temperaturii se administrează Paracetamol doze 40 mg/kgcorp/zi împărțit în 3 doze, alături de mijloace fizice: reducerea temperaturii în cameră, hidratare, duș cu apă călduță minimum 10 minute sau cearșafuri ude la temperatura camerei (nu reci!)

Cazurile ușoare se remit cu izolare+ odihnă+ simptomatice

Se contactează medicul de familie telefonic. Pacientul va fi consiliat telefonic. Medicul va stabili în funcție de simptomele prezentate de către pacient, oportunitatea unui examen clinic.

Cazurile grave se trimit către spital!

Recomandări de bază:

 1. Nu administrați antibiotice fără prescripție medicală
 2. Nu întrerupeți tratamentul de fond în cazul pacienților cu boli cronice
 3. Respectați regulile de distanțare socială, igiena personală și a locuinței, izolare/carantină în funcție de recomandări.

Algoritm de evaluare completă a copilului suspect de infecție cu COVID-19 (Asociația Română pentru Educație Pedriatică în Medicina de Familie – AREPMF, martie 2020)

Evaluarea onestă de către părinte a copilului și transmiterea corectă a datelor către medic va permite acestuia să ia o decizie corectă pentru sănătatea copilului.

Părintele va nota temperatura, numărul de respirații pe un minut, colorația feței și a mâinilor, starea generală, tonus și modul în care reacționează copilul la stimuli (vocea mamei, zgomot, lumină, cald, frig). Nu mergem

Consiliere Telefonică – Tratament la domiciliu

Consult clinic

– Temperatura >38 grade cu persistență sub tratament simptomatic;

– Număr respirații 30-40/1 min., tuse seacă;

– Paloarea feței;

– Stare generală modificată, copil abătut, inapetent.

Solicitare 112

– Temperatura >39 grade persistentă;

– Număr respirații >40-50/1 min.;

– Paloare – cianoza feței;

– Sete de aer, respirație dificilă;

– Oboseală marcată, Copil apatic;

– Răspuns dificil la stimuli.

112 – URGENȚĂ MAJORĂ!

– Pierderea stării de conștiență

– Respirație dificilă/copil dispneic

– Paloare – cianoză

– Făra răspuns la stimuli obișnuiți

Aspecte psiho-sociale

Izolarea, carantina, distanțarea de cei dragi reprezintă etape extrem de dificile pentru orice persoană. Fiecare individ își caută și activează resursele interioare de rezistență.

Ființa umană este perfect capabilă să se adapteze la situații de risc major. Suntem implicați social în viața de fiecare zi. În mod obișnuit plecăm dimineața, venim seara, alergăm pentru existența celor dragi și a noastră. Avem ocazia de a petrece puțin timp alaturi de familie, timp alaturi de copiii nostri. Educatia pentru frumos, pentru valorile clasice, pe care ne-am dorit sa le-o imprimam, timpul pentru joaca alaturi de copiii nostri a sosit – dureros, este drept, dar este momentul sa il utilizam la maximum.

Explicati copiilor cinstit de ce ramanem in casa, insistati pe aspectul atitudinii preventive, au nevoie mai mult decat oricand de sinceritate de la dvs.

Pastrati-va calmul, linistea interioara oricat ar fi de dificil. Fiti adultii de care au nevoie copiii nostri. Fiti modele pentru ei. Panica nu ajuta pe nimeni!
Nu uitati ca resursa interioara are la baza cele trei valori fundamentale: Speranta, Credinta si Dragostea!

IMPORTANT DE ȘTIUT!

 • Informarea se face din surse medicale avizate/oficialități.
 • Utilizați mijloace de comunicare alternativă (telefon, internet, videotelefon) în vederea obținerii unui sfat medical corect și competent de la personalul medical care vă supraveghează starea de sănătate  a copilului.
 • În cazul în care se impune un consult clinic la medicul dvs. de familie, contactați mai întâi telefonic personalul medical pentru a obține o programare și un culoar de siguranță în vederea consultului.
 • Mențineți igiena riguroasă a mâinilor, feței, corpului, părului, casei dvs.
 • Respectați regulile de protecție în vigoare indicate de autorități.
  • Pandemia poate fi depășită respectând 3 reguli: protecția individuală, protecția comunității, protecția celor care ne îngrijesc (personal medical, poliție, armată, servicii).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii