FacebookTwitterLinkedIn

O nouă cercetare arată că pentru sute de mii de americani care au fost testați pozitiv cu SARS-CoV-2, riscul de a dezvolta o infecție ulterioară mai târziu de trei luni a fost cu aproximativ 90% mai mic decât pentru persoanele care nu fuseseră infectate anterior și care, prin urmare, nu au avut imunitate la virus, arată datele publicate de Institutul Național al Cancerului, relatează Los Angeles Times. Iar vaccinurile făcute de Pfizer-BioNTech și Moderna, când au fost testate în studiile clinice de fază 3, au redus riscul de infectare cu COVID-19 cu cel puțin 94%. Iată, deci, un nivel comparabil.

Constatările, publicate în JAMA Internal Medicine, ar putea contribui la realizarea planurilor de întoarcere a lucrătorilor în birouri, a elevilor și profesorilor în campusurile școlare și  la permiterea redeschiderii mai multor economii.

„Cred că am știut acest lucru, că imunitatea [după infecția naturală] durează mult. Dar încă este un fapt foarte interesant”, a spus dr. Monica Gandhi, specialist în boli infecțioase la UC San Francisco, neimplicată în această cercetare.

Există trei lucruri importante pe care oamenii de știință trebuie să le știe pentru a înțelege valoarea biologică a anticorpilor dați de coronavirus, a spus dr. Mitchell H. Katz, care conduce NYC Health and Spitals. Acestea sunt: ​​ cum protejează anticorpii împotriva infecției, dacă pot fi detectați în mod fiabil cu testele actuale și cât durează imunitatea pe care o conferă.

Pentru a investiga imunitatea dată de coronavirus, cercetătorii în cancer au examinat rezultatele a peste 3 milioane de teste de sânge administrate americanilor de la începutul pandemiei și până pe 23 august. Un total de 378.606 dintre aceste teste au fost pozitive pentru anticorpii SARS-CoV-2 – un semn că persoana a avut o infecție activă cu coronavirus.

Dintre milioanele de oameni care au fost testați, unii – aproximativ 11% dintre cei care au dat rezultat pozitiv și 9,5% dintre cei care au avut rezultat negativ – au făcut ulterior un test diferit pentru a căuta dovezi ale materialului genetic al coronavirusului, care sunt adunate din nas, gât sau salivă.

Cercetătorii au folosit aceste rezultate pentru a vedea dacă persoanele care ar fi avut o infecție cu coronavirus au mai puține șanse decât omologii lor neinfectați să aibă particule SARS-CoV-2 în sistemul lor.

Cercetătorii au descoperit că între 3% și 4% dintre cei care inițial au dat rezultate negative pentru anticorpii coronavirus, au dat ulterior rezultate pozitive cu testul genetic. Acest lucru a fost valabil în toate cele patru intervale de timp: 0 până la 30 de zile, 31 până la 60 de zile, 61 până la 90 de zile și peste 90 de zile. Coerența a fost probabil o reflectare a ratei relativ stabile la care oamenii din comunitățile lor erau infectați în acel moment, au spus cercetătorii.

Rata infecției cu coronavirus a fost de 10 ori mai mică decât pentru persoanele care probabil nu fuseseră infectate anterior.

Acest nivel de protecție pare a fi comparabil cu beneficiile oferite de vaccinurile Pfizer și Moderna în studiile lor clinice, au remarcat autorii studiului.

„Bineînțeles, protecția indusă de un vaccin este în mod clar de preferat deoarece e de așteptat ca, la nivel de populație, riscul unui rezultat grav al unui vaccin autorizat sau aprobat să fie mai mic decât infectarea propriu-zisă“, au concluzionat autorii studiului.