Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Inepuizabilul spirit clasic

Laurent Ferrier construiește ceasuri pentru iubitorii orologeriei clasice, iar aceștia sunt din ce în ce mai mulți și mai tineri. Această viziune rămâne centrală în universul ceasornicăriei de lux, promovată fiind de mari Case și de o parte a orologerilor independenți. Laurent Ferrier pare să fi ajuns la una dintre cele mai echilibrate formule care să oglindească această concepție.
LAURENT FERRIER VERNIER

Vii dintr-o familie cu o tradiție orologeră foarte îndelungată. Spune-mi mai multe despre această minunată experiență: să crești înconjurat de ceasornicari și de creațiile lor.

Fac parte din cea de-a treia generație de orologeri din familia mea și pot să spun că este într-adevăr minunat să crești într-un astfel de mediu. Tata restaura ceasuri, iar eu îl urmăream fascinat de pasiunea pe care o punea în ceea ce făcea. Din păcate, pe bunicul meu nu l-am cunoscut. Nu am avut nici șansa de a lucra împreună cu tatăl meu. E un lucru trist acesta, da, dar în același timp simt că prin ceea ce fac le aduc un omagiu în fiecare zi.

Ținând cont de această tradiție, a existat vreun moment în care să-ți fi dorit să alegi altă cale, profesional vorbind?

Să știi că m-am gândit la mai multe variante. Am ieșit din industria de ceasuri preț de câțiva ani pentru a mă dedica pasiunii pentru mașini, pentru a concura la curse. Dar m-am întors pentru că partea asta care ține de design îmi oferă o împlinire profesională mai mare. Dacă nu mă nășteam într-o familie de orologeri, probabil că aș fi făcut design de mobilier. Uite, de exemplu, îmi plac foarte mult măsuțele Knoll Saarinen pentru liniile lor curate. În designul pentru ceasuri mă inspir adesea din alte domenii, precum arhitectura. Lucrul acesta este valabil mai ales în cazul modelului Bridge One, pe care l-am desenat inspirat fiind de Passerelle de l’Île din Geneva.

Ești promotorul unei abordări clasice în industria orologeră. A fost direcția în care te-ai îndreptat mereu? E tot o chestiune ce ţine de tradiția familiei tale?

Mi-am petrecut 37 de ani din carieră într-o casă haute horlogerie geneveză. Gusturile mele au fost în mod clar modelate de această experiență. Tradiția familială e importantă, dar experiența profesională contează mai mult. Toate ceasurile care mi-au trecut prin mâini sau pe care le-am gândit au constituit repere în călătoria mea creativă. Sunt atras de designul neoclasic pentru că acesta furnizează cea mai bună experiență clientului. De ce spun asta? Pentru că creez doar ceasuri pe care eu însumi le-aș purta.

Bun, pornind de la acest spirit neoclasic, cum te înțelegi cu generațiile mai noi de pasionați de orologerie?

În mod surprinzător, o parte din clientela noastră provine din generația mai tânără care colecționează ceasuri vintage. Când vine vorba despre a cumpăra un ceas „modern”, acești tineri sunt atrași în mod special de designul și de calitatea finisajelor noastre. Într-o piesă nouă marca Laurent Ferrier, ei pot regăsi excelența pe care o caută în ceasurile vintage. Unul dintre primele ceasuri pe care le-am livrat personal în magazin a fost ridicat de un tânăr în bermude și papuci de plajă. Eu sunt mândru de acest lucru!

Pentru un tradiționalist, ce e mai important: să vină cu patente noi sau să perfecționeze complicațiile existente?

E adevărat că sunt legat de tradiție și că sunt un perfecționist atunci când vine vorba despre design. Una dintre cele mai importante surse de inspirație pentru crearea unor calibre noi este ușurința utilizării lor. Modelul Galet Traveller îi oferă clientului experiența unei utilizări comode prin metoda de ajustare  rapidă a calendarului anual. Dar, pe de altă parte, dacă tehnologia poate veni cu propria ei contribuție, atunci eu spun că merită să analizăm respectiva soluție. De exemplu, dublul spiral al balansierului și eșapamentul natural au fost posibile grație avansului tehnologiei. Sunt foarte mândru de faptul că mecanismele noastre includ tot felul de inovații.

Care sunt brandurile și orologerii pe care îi admiri?

Admir și respect toate brandurile care transformă ceasurile de înaltă calitate în obiecte ale dorinței, dar și pe orologerii independenți care sunt realmente pasionați de ceea ce fac. Ei oferă o alternativă minunată iubitorilor de orologerie mecanică.

Care a fost primul model de succes al tău și ce înseamnă reușita în acest domeniu?

Succesul a fost adus de primul ceas pe care l-am făcut sub propriul brand. Mă gândeam de ani la designul modelului Galet Classic Tourbillon Double Hairspring, așa că realizarea lui a fost realmente rapidă. Această piesă reprezintă încununarea tuturor valorilor și a filosofiei mele în materie de orologerie. Și am avut șansa să fiu răsplătit cu Grand Prix d’Horlogerie de Genève la câteva luni după ce a fost oficial lansat. Experiența îmi spune că succesul este adus de o piesă pe care orologerului însuși i-ar plăcea să o poarte. Autenticitatea este cheia în domeniul nostru.

Pot să-ți spun că unul dintre ceasurile mele preferate este Galet Annual Calendar School Piece, versiunea cu cadran albastru. L-aș alege înaintea multor altora dintre ceasurile pe care le-am văzut la începutul anului la Salon International de la Haute Horlogerie, la Geneva. Hai să vorbim un pic despre noua ta colecție. Care sunt modelele de care ești cel mai mândru?

Îți mulțumesc pentru compliment. Pentru noi, răsplata vine atunci când clientul se bucură de acel moment în care la încheietura mâinii sale se află unul dintre ceasurile noastre. E un lucru magic. De-a lungul procesului de creație, acesta este momentul la care mă gândesc continuu. Ce emoție va stârni această formă, această experiență și așa mai departe. Nu aș spune că sunt mai mândru de un anume model decât de altele; ceea ce contează pentru mine este că port toate modelele lansate cu mare plăcere.

Componentele ceasurilor tale sunt decorate și asamblate manual. Cum decurge acest proces în atelierul tău?

Asamblăm și finisăm manual ceasurile, dar unele dintre decorațiunile care pot fi făcute mecanic, de exemplu decorațiunile geneveze liniare paralele și gravura, sunt realizate astfel. În atelierul nostru avem orologeri responsabili de finisaje și asamblare; ei nu sunt specializați într-o singură operațiune, ci stăpânesc mai multe meșteșuguri și se dovedesc extrem de talentați. Așa se lucrează în cadrul brandului Laurent Ferrier.

Privind în urmă, dacă ar fi să alegi perioada care a venit cu cele mai multe provocări, care ar fi aceea?

Probabil momentul în care am ales să devin ceasornicar independent, cu toate dificultățile presupuse de acest pas. Sentimentul de a avea întreaga responsabilitate a procesului de creație este încântător, dar, în același timp, vine cu responsabilități. Eu nu m-am îndoit niciodată că fiecare nouă creație va fi minunată, dar uneori mă întreb dacă nu cumva voi fi singurul care să vadă asta… După care vin reacțiile din partea echipei mele și toate îndoielile dispar.

Care este cea mai mare provocare pe care o are de înfruntat orologeria astăzi?

Cred că ar trebui să avem grijă să nu devenim prea autosuficienți – mă refer la industrie ca atare. Fiecare brand în parte trebuie să facă eforturi ca acest lucru să nu se întâmple, să educe, să informeze și să recruteze următoarea generație de pasionați de orologerie.

Care este ceasul la care ți-a plăcut să lucrezi cel mai mult?

Următorul, întotdeauna.

Care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont pentru menținerea unui ceas în bune condiții?

E o bună întrebare. Eu sunt întotdeauna atent la cum port ceasul. Încerc să fiu cât mai grijuliu cu putință. Din când în când, curăț carcasa și îl duc la service o dată la cinci ani.

Ce i-ai spune unui orologer la început de drum?

Am avut șansa să întâlnesc o groază de ceasornicari tineri și minunați. Am remarcat că toți au un lucru în comun: pasiunea. Așadar, pe tinerii orologeri îi îndemn să caute pasiunea și să rămână determinați!

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii