FacebookTwitterLinkedIn

Rata de neocupare a spațiilor industriale și logistice din București se apropie de zero în condițiile unor livrări reduse de noi proiecte și unei creșteri susținute a cererii în primul trimestru al acestui an.

Potrivit datelor centralizate de JLL Romania, în primul trimestru au fost livrați doar 27.000 de metri pătrați de spații industriale, în timp ce cererea netă a fost de aproape 7 ori mai mare, ajungând la aproximativ 180.000 de metri pătrați.

În acest context, stocul de spații moderne de logistică și industriale s-a menținut la circa 2,5 milioane metri pătrați, rezultând o densitate de 128 metri pătrați la 1.000 locuitori, sub nivelurile din celelalte țări din Europa Centrală și de Est. Peste 1,2 milioane metri pătrați sunt construiți în jurul Bucureștiului, iar din acesta 75% de-a lungul autostrăzii A1.

”Rata de neocupare la finalul lui 2016 era estimată la sub 5% în București și la mai puțin de 10% în restul țării. Dar având in vedere că au fost livrate proiecte de aproape șapte ori mai mari decât cererea netă, rata de neocupare se apropie de zero. În prezent este foarte dificil ca în proiectele existente să mai găsești spații pentru o cerere nouă. De aceea, vedem o creștere a volumului de spații pe care dezvoltatorii încep să le construiască speculativ, fără un contract de închiriere securizat. Aceste spații sunt însă contractate de chiriași imediat ce sunt puse pe piață”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Agency JLL România.
Din punct de vedere al cererii, față de primul trimestru al anului trecut vedem un avans de aproape 40%, toată suprafața fiind cerere netă, respectiv reprezentate de contracte noi și de contracte built to suit, adică proiecte construite la solicitarea chiriașilor.

Structura cererii arată că 70.000 metri pătrați, adică 40% din total, reprezintă spații închiriate de companii de logistică, în timp ce retailerii au semnat tranzacții pentru 53.000 metri pătrați, adică 30% din total. Mai mult două treimi din cererea din primul trimestru a vizat Bucureștiul – peste 97.000 metri pătrați. Timișoara, Ploiești, Cluj și Roman sunt alte orașe care au atras companii pentru spații industriale și de logistică.

Revenind la livrări, pentru sfârșitul anului, dezvoltatorii au anunțat un nivel record de 400.000 metri pătrați de proiecte noi, gradul redus de neocupare și cererea record încurajându-i să își extindă parcurile existente sau să înceapă construcția altora noi. Dacă vor fi finalizate toate proiectele anunțate, în acest an oferta nouă o va depăși pe cea din 2016, când au fost livrate proiecte de circa 330.000 metri pătrați.

”Evoluția sustenabilă a pieței industriale și de logistică din ultimii ani a dus la revenirea apetitului băncilor pentru finanțarea de astfel de proiecte. Din anul 2008, băncile nu au mai finanțat niciun proiect logistic sau industrial. Băncile nu finanțează încă proiecte începute speculativ, însă odată începută construcția cu bani proprii și atragerea primilor chiriași, finanțatorii devin interesați și de astfel de proiecte”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Chiriile cerute de proprietari pentru facilitățile de distribuție, în special cele din București, sunt estimate la 3,5 – 4,1 euro/mp/lună, în timp ce spațiile industriale au chirii de până la 3,3-4,25 euro/ mp/lună.