Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Industria șampaniei e pe cale să facă „poc”

Pentru prima dată de la Al Doilea Război Mondial încoace, viticultorii din zona Champagne și producătorii de șampanie nu au reușit să cadă de acord asupra cantității de struguri ce urmează să fie transformată în bule.
Reims, France, Tourists Visiting Mumm Champagne Cave

Cu un consum care s-a prăbușit în ultimele luni, industria șampaniei se află în fața unei potențiale crize de supraproducție: pe de o parte, în stocurile producătorilor există deja un excedent de 400 de milioane de sticle, pe de altă parte, recolta de anul acesta de struguri pentru șampanie se anunță cât se poate de generoasă.

Din acest motiv, scrie Time, producători precum Bollinger sau Moët & Chandon ar dori o reducere accentuată a cantității de struguri destinate șampaniei, pentru a evita un surplus care să ducă la prăbușirea prețurilor; în schimb, posesorii de podgorii riscă falimentul dacă nu-și vând recolta.
Ca și pe piața diamantelor, producția anuală de șampanie este reglementată printr-un acord între producătorii de șampanie și viticultorii din zona Champagne. La întâlnirea anuală care a avut loc în iulie, cele două părți nu au ajuns la un acord, lucru care nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial încoace, după cum declara pentru Time un proprietar de vie.

Producătorii de șampanie și-ar dori pentru anul acesta o recoltă de 6-7000 kg la hectar, în timp ce viticultorii refuză să coboare sub 8500 kg, pe criterii de rentabilitate. Situația este cu atât mai dificilă cu cât viile din zona Champagne estimează o recoltă bogată pentru anul acesta.

 

„De fiecare dată când are loc o criză, șampania este categoria de băuturi cea mai afectată”, a declarat pentru Telegraph Jean-Marie Barillère, șeful asociației producătorilor de șampanie. Întreaga industrie a vinului a fost afectată din cauza restricțiilor din ultimele luni și în multe țări barurile și restaurantele continuă să rămână închise. Dacă la bere și cidru vânzările au început să crească de la începutul verii, nu același lucru s-a întâmplat și cu șampania. „Când nu mai ai motive să sărbătorești, nu mai vrei șampanie. Dopurile nu mai pocnesc”, spune pentru Telegraph Maxime Toubart, președintele sindicatului producătorilor de șampanie.

Comercianții estimează că anul acesta vor vinde cu 100 de milioane de sticle de șampanie mai puțin decât anul trecut, când vânzările au atins cifra de 297,5 milioane de unități. Time spune că în depozitele producătorilor de șampanie există deja un stoc de aproximativ 1,2 miliarde de sticle, cu 400 de milioane peste cota normală. Prin urmare, o producție mare anul acesta nu ar face decât să amplifice problemele deja existente.

Și viticultorii, și producătorii de șampanie își pun acum speranța în perioada sărbătorilor de Crăciun: până atunci poate că toate restricțiile vor fi ridicate și vom avea cu toții un motiv să bem nu doar un pahar, ci o sticlă întreagă de șampanie.

 

FOTO: Profimedia

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii